Poslije Fronta Šaviv savjetuje Vučića

Kompanija Arona Šaviva angažovana za politički marketing Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji
174 pregleda 19 komentar(a)
Aleksandar Vučić spot, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandar Vučić spot, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.03.2017. 06:38h

Kompanija političkog stratega, Izraelca Arona Šaviva, angažovana je za politički marketing Aleksandra Vućiča na predsjedničkim izborima u Srbiji, nakon što je prethodno kreirala kampanju Demokratskog fronta (DF) na oktobarskim parlamentarnim izborima.

Nedjeljnik “Vreme” piše da je Šavivova kompanija producirala “odličan” spot za predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) u momentu kada se nije znalo da će se Tomislav Nikolić povući iz predsjedničke trke.

Radnja spota dešava u vazduhoplovu, pri čemu je poruka vrlo jasna - da nije dobro da i predsjednik i premijer upravljaju državom. Navodi se da je prethodno sličnu reklamu, što nije neuobičajno, prodala za potrebe partija u Slovačkoj i Ukrajni.

“Vreme”, koje veoma oštro kritikuje Vučića, navodi da spot produkciono izgleda da nije skup i da je procjena stručnjaka da on, ako su angažovani domaća tehnika i ljudi, košta između 15 i 20 hiljada eura. Razlog za to je što su nakon 2008. godine i ekonomske krize cijene usluge marketinških agencija pale i do četiri, pet puta.

Demokratski front je u izvještaju o troškovima u kampanji, koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), prijavio da je konsultantskoj agenciji “Šaviv stratedži end kampejns” za usluge u toku predizborne trke platio 60.000 eura. Mediji bliski Demokratskoj partiji socijalista (DPS) žestoko su napadali Šaviva tokom kampanje, tvrdeći da su mu stvarni klijenti i “mentori” u Moskvi.

Na sajtu Šavivove kompanije piše da je on “vodeći međunarodni politički strateg” koji je savjetovao neke od najboljih političkih lidera širom Europe, Azije i Afrike. Šaviv je, kako se navodi, radio s visokim političkim čelnicima u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajlandu, Ukrajini, Španiji, Egiptu, Hrvatskoj….

Navodi se da je njegova kompanija specijalizovana za izborne kampanje desnog centra i da nudi ispitivanja javnog mnjenja, strategiju kampanje, upravljanje i komunikacione usluge političkih stranaka i kandidata.

Bonus video: