Odbornici SO Ulcinj odlučuju da li će Štajnaker i Nišani biti počasni građani

Žestok verbalni duel tokom debate o dnevnom redu imali su Rolović i Nrekić, koji su razmijenili teške i uvrjedljive riječi
115 pregleda 4 komentar(a)
SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 01.03.2017. 17:37h

Odbornici Skupštine uskoro će odlučiti da li će bivša njemačka ambasadorka Gudrun Elizabezt Štajnaker i predsjednik Albanije Bujar Nišani postati počasni građani Ulcinja.

Nakon gotovo tročasovne rasprave, odbornici su utvrdili dnevni red sa više od trideset tačaka, među kojima su i predlozi odluka o imenovanju Štajnaker i Nišanija za počasne Ulcinjane.

Predlozi su prošli uprkos tome što je većina narodnih predstavnika tvrdila da dodjela tog zvanja u ovom trenutku nije u skladu sa zakonskom regulativom.

Odbornici su prethodno odbili da u dnevni red uvrste inicijativu Milana Rolovića (FRONT), koji je, sakupivši 250 potpisa građana, za počasnog Ulcinjanina predložio novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Borislav Bašović (DPS) ponovio je da je prvo neophodno donijeti odluku o javnim priznanjima i nagradama Opštine Ulcinj, koja bi, kako je kazao, tek osmi dan nakon usvajanja stupila na snagu.

"Odlukom je predviđena dodjela plakete, a mi, pored ostalog, recimo moramo utvrditi grafičko rješenje i usvojiti ga u Skupštini. Moramo znati da li ćemo počasne građane imenovati svake ili svake druge ili treće godine. Ako ovako usvojimo predloge, biće to u suprotnosti sa zakonom”, kazao je Bašović, koji je juče ocijenio da je predlog koalicionog partnera - lidera FORCE Nazifa Cungua, da se Nišani proglasi za počasnog građanina - bezobrazluk i primjer pravnog nasilja u Skupštini.

Dritan Abazović (URA) založio se da se za Štajnaker nađe hitno rješenje, jer je “najbolji ambasasdor koji je došao u Crnu Goru”.

“Žrtvovala je svoj kredibilitet da bi problem Solane izdigla. Na taj način ćemo joj se zahvaliti za sve i reći joj da nijesmo zaboravili”.

Abazović je rekao da u principu nije ni protiv predloga za Nišanija, ali da je obrazloženje “ponižavajuće”.

“Neću da kažem da Nišani nije uradio ništa za ovaj grad, ali u svakom slučaju mnogo manje spektakularno od nekih drugih ljudi na manjim funkcijama. Evo, imamo i Trampa na dnevnom redu. Ni tu nemam ništa protiv, ali na taj način obesmilićemo nagradu”.

Predsjedenik Skupštine Ljoro Nrekić tokom zasijedanja se zalagao da se iz dnevnog reda skinu predlozi odluka.

Kada je na kraju vidio da nema većinu, na glasanje je stavio dnevni red sa svim tačkama.

Pored ostalog, na dnevnom redu zasijedanja naći će se i predlog odluke o kreditnom zaduženju Opštine od 650.000 eura, neophodnih za realizaciju sanacionog plana i prevazilaženja finansijskih teškoća.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o osnivanju Parking servisa.

Rolović: Preprodaješ kućice; Nrekić: Radiš protiv države

Žestok verbalni duel tokom debate o dnevnom redu imali su Rolović i Nrekić, koji su razmijenili teške i uvrjedljive riječi.

"Neću da mi uzimaš vlast i slobodu. Imaš kućice na Bojani i preprodaješ ih, dižeš spratove. Tvoji šefovi su šefovi organizovanih kriminalnih grupa”, kazao je Rolović.

Nrekić je odgovorio da je “ponosan član DPS-a, a ti se vidi”.

"Sve što imaš - dobio si od države, a sada si protiv nje".

Bonus video: