Mogerini: Žao mi je što opozicija nije u parlamentu

"Crna Gora će biti dio EU, ovo nije san koji je daleko od nas, svaka reforma unapređuje zemlju i živote građana"
52 pregleda 141 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2017. 20:31h

Tužna sam što vidim da su mnoga sjedišta prazna i zbog toga što opozicija nije prihvatila moj lični poziv da nam se pridruži ovdje. Ne zato što je parlament srce demokratije, već što je podrška integraciji u EU prelazi partijske linije, kazala je u Skupštini visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Ona je poručila da je Evropskoj uniji stalo do Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

"Vrata EU su otvorena za Crnu Goru i region. Znam da narod Crne Gore želi da ima svoju zajedničku budućnost unutar EU. Tokom narednih dana nastaviću putovanja obići sve zemlje Zapadnog Balkana. Vjerujem da je regionalna saradnja suštinski važan dio našeg rada, za vaše građane i putu ka EU. Htjela sam da počnem putovanje iz Crne Gore jer imate izuzetne odnose sa svim komšijama. Crna Gora je mlada zemlja, iako ima stotinama godina istoriju. Odlučili ste racionalno sa puno svijesti da krenete na put evropskih integracija", rekla je Mogerini.

Prema njenim riječima, Crna Gora je ostvarila nevjerovatan napredak.

"Znam situaciju i znam da je svakodnevni život težak. Život je težak i u EU, ali kad pogledam kakav su napredak ove zemlje ostvarile to je fantastično. Ekonomija u stalnom rastu, turizam se stalno razvija, na korak ste od ulaska u NATO, angažovani ste na međunarodnoj areni, pregovori i dalje napreduju, nema sumnje da ste vi neko ko predvodi ovaj proces. Crna Gora će biti dio EU, ovo nije san koji je daleko od nas, svaka reforma unapređuje zemlju i živote građana. Tačno je da sam proces ima svoju vrijednost, ali nemojte na ovo gledati kao na daleki san, vrata su otvorena. EU neće biti kompletna sve dok države Zapadnog Balkana ne uđu u EU". poručila je Mogerini.

Ona je dodala da je inkluzivni poitički dijalog od presudnog značaja za demokratiju u zemlji, za put ka EU.

"Vjerujem da sve strane moraju odraditi svoj dio i Vlada i opozicija, zajedno sa civilnim društvom. Put ka EU može biti ta tačka ujednijenja. U EU nemate iskaze neprijateljstva prema bilo kome", kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Ona je poručila da se ne smije dozvoliti da se neka politička borba ispriječi na putu Crne Gore ka EU.

"Crna Gora doprinosi bezbjednosti i stabilnosti regiona"

Crna Gora doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, a odgovoran pristup države ogleda se kroz njegovanje dobrosusjedskih odnosa, usaglašenost sa vanjskom politikom Evropske unije (EU) i posvećenost evropskim vrijednostima, ocijenili su predsjednik parlamenta Ivan Brajović i Mogerini.

"Sagovornici su konstatovali da Crna Gora u kontinuitetu aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji, čime doprinosi stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. Odgovoran pristup Crne Gore se ogleda kroz njegovanje dobrosusjedskih odnosa, usaglašenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i posvećenost evropskim vrijednostima“, zaključeno je na sastanku.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabinet, istakao posvećenost Crne Gore unutrašnjim reformskim procesima, kao i integracionim prioritetima – članstvu u EU i NATO.

Brajović je zahvalio Mogerini na podršci koju pruža Crnoj Gori u ispunjavanju strateških ciljeva, čemu, kako je saopšteno, radna posjeta Crnoj Gori, kao i obraćanje u Skupštini, daju poseban pečat.

Brajović je tokom razgovora saopštio da će Crna Gora u regionu Zapadnog Balkana nastaviti da bude snažan promoter demokratskih principa i vrijednosti koje njeguje EU.

"Integraciju u EU doživljavamo kao najbolji okvir za sprovođenje unutrašnjih reformi i unaprjeđenje kvaliteta života naših građana. Aktivnosti Skupštine Crne Gore usmjerene su na jačanje vladavine prava kao temelja evropske integracije, rekao je Brajović.

Kako je podsjetio, u prethodnom periodu donijeto je više od 60 reformskih zakona.

"Pozitivna ocijena izbora od strane svih relevantnih međunarodnih činilaca, visoki procenat izlaznosti građana Crne Gore i njihova većinska podrška evropskom putu, najbolja su potvrda ispravnosti dugoročne orijentacije naše zemlje“, naveo je Brajović.

On je dodao da sve partije koje sedeklarišu kao proevropske i evroatlantske, moraju biti svjesne da borbu za svoje političke ciljeve treba da nastave u Skupštini.

Vujanović: Država će afirmisati poziciju dobrog primjera regiona

Crna Gora je lider evropskih integracija i nastaviće da afirmiše svoju poziciju dobrog primjera regiona bez otvorenih pitanja, ocijenili su Mogerini i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je razgovarao sa Mogerini, koja boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

"Mogerini je istakla da njena regionalna posjeta ima za cilj da afirmiše politiku otvorenih vrata EU i ohrabri države Zapadnog Balkana da se maksimalno posvete evropskim integracijama rješavajući unutrašnje i međusobne problem kroz dijalog afirmišući regionalnu saradnju", saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Ona je, dodaje se, ocjenjujući da je Crna Gora lider evropskih integracija, iskazala želju da nastavi sa posvećenim odnosom u pristupnim pregovorima.

"Posebno je ukazala na vrijednost Berlinskog procesa kroz koji se najsnažnije podržava unapređenje reginalne infrastrukture Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je, kako se navodi, naglasio „odlučnost državne politike Crne Gore da nastavi i dalje da afirmiše poziciju Crne Gore kao dobrog primjera regiona bez otvorenih pitanja i sa širokim prostorom saradnje sa njenim susjedima“.

"Takođe je istakao snažnu opredijeljenost za nastavkom evropskih integracija ocjenjujući da su pristupni pregovori šansa za ubrzanje reformi i jačanje naših isntitucija. Saopštio je zadovoljstvo dinamikom NATO integracije Crne Gore doživljavajući je prilogom stabilnsoti regiona“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je, ocjenjujući unutrašnju situaciju, naveo da je uvjeren da će opozicija ostvarivati svoje političke ciljeve u parlamentu i da se nadada će krivični predmet u vezi terorističkih aktivnosti planiranih na dan izbora imati punu ažurnost, a samo suđenje maksimalnu javnost.

Galerija

Bonus video: