Crna Gora od Britanije traži pomoć u odbrani od hakerskih napada

Britanski izvori ističu da su sajber napadi posmatrani u kontekstu potencijalnog puča
103 pregleda 40 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2017. 12:46h

Crnogorske vlasti su zatražile od Velike Britanijie tehničku pomoć u odbrani od sajber napada, piše britanski Telegraf.

Telegraf navodi da je zahtjev upućen nakon serije hakerskih naleta nakon navodnog pokušaja državnog udara.

Sajtovi državnih institucija su bili na meti napada tokom dana izbora kada su se desila i hapšenja zbog navodnog planiranja državnog udara, a na meti su tada bili i neki informativni portali.

Drugi nalet sajber napada se desio u februaru, kada je osim državnih institucija, na meti bio i portal Vijesti.

Pomoć u odbrani od napada je zatražena tokom prošlonedjeljne posjete britanskog državnog ministra za Evropu i Ameriku Ser Alana Dankana, ističe Telegraf.

Britanske i američke obavještajne službe već pružaju pomoć Crnoj Gori u otkrivanju pozadine potencijalnog puča u okviru kog je navodno planiran i atentat na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

"Obim i raznovrsnost napada kao i činjenica da su preduzeti na visokostručnom nivou ukazuju da je riječ o osimišljenoj i sinhronizovanoj akciji. Činjenica da su napadnuti portali Vlade Crne Gore i državnih organa kao i pojedinih crnogorskih medija, kako je to učinjeno i na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, budi sumnju u motive napada čiji je cilj onemogućavanje plasiranja informacija crnogorskoj i inostranoj javnosti. Crnogorski portali i mrežna infrastruktura prvi put su na ovaj način napadnuti na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine da bi napadi bili nastavljeni narednih dana. Nova serija napada započela je u srijedu, 15. februara 2017. godine u 11:15. Konstantni napadi trajali su do 19:30. Napadi su ponovljeni 16. februara od 09:00. Ova serija napada bila je prvenstveno usmjerena na portal Vlade Crne Gore (www.gov.me) kao i na sistem zaštite portala Vlade", saopšteno je iz Vlade Crne Gore 17. februara.

Iz Vlade su naveli da su napadači primijenili tzv. TCP Flood i ICMP Flood napade, "koji nisu kao u prethodnim situacijama opterećivali linkove, već su upućivali velike pakete podataka (1.000 paketa po sekundi) čime su pojedine servise učinili nedostpnim."

"Istovremeno je napadnut i javni DNS (Domain Name Server). Napadači su promijenili tip napada nakon što su ogromnim brojem zahtjeva zagušili linkove. Napadi su odbijeni oko 15:00. Dana 17. februara pokrenuta je nova serija napada nalik onima prethodnih dana, s tim što je većina napada brzo odbijena i sistem je uglavnom funkcionisao stabilno. Od 16. februara napadi su, pored portala Vlade i državnih organa, usmjereni i na portale pojedinih medija u Crnoj Gori kojima je zbog toga bio onemogućen pristup", navodi se u saopštenju.

Britanski izvori za Telegraf ističu da su sajber napadi posmatrani u kontekstu potencijalnog puča. "Mi smo spremni da se angažujemo na rješavanju crnogorskih sajber bezbjednosnih pitanja, praćenih skorašnjim napadima na sajtove Vlade", kazao je Portparol Ministarstva inostranih poslova Britanije, dodaje Telegraf.

Rusija je optužena za značajnu eskalaciju sajber napada na Zapadu prije godinu dana, uključujući operacije dizajnirane kako bi procurili škakljivi mejlovi i uzdrmali američke predsjedničke izbore. Ona je opovrgnula tužbe rekavši da je čak i njen sistem bio napadnut od strane zapadnih obavještajnih službi.

I crnogorski i britanski zvaničnici su optužili Rusiju da stoji iza organizacije puča, kako bi spriječila ulazak Crne Gore u NATO.

Rusija je oštro odbacila optužbe. Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je puč planiran od strane ruskih organa, te da će on optužiti ruskog vojnog obavještajnog oficira okrivljenog za organizovanje zavjere Eduarda Šišmakova.

Bonus video: