Predstavljen plan izlaska iz političke krize: Novi izbori svuda, raspuštanje institucija...

"U slučaju da DPS ne prihvati nove izbore i dijalog o uslovima za njihovo sprovođenje, opozicija će organizovati građanska okupljanja usmjerena isključivo na zajednički cilj, a to je organizovanje slobodnih i fer izbora", kazao je na konferenciji Abazović
0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2017. 17:56h

Osim ponavljanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Nikšiću, trebalo bi najkasnije istovremno sa predsjedničkim održati i izbore u svim crnogorskim opštinama, predviđa plan Građanskog pokreta URA za rješenje političke krize.

Među ostalim tačkama plana su i raspuštanje sadašnjeg sastav Državne izborne komisije, rukovodstva i Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

On je kazao da je plan prvo proslijeđen opozicionim strankama na razmatranje i da će, ukoliko dođe do usaglašavanja on biti proslijeđen DPS-u.

"U slučaju da DPS ne prihvati nove izbore i dijalog o uslovima za njihovo sprovođenje, opozicija će organizovati građanska okupljanja usmjerena isključivo na zajednički cilj, a to je organizovanje slobodnih i fer izbora", kazao je na konferenciji poslanik URA Dritan Abazović.

URA predlaže i formiranje tehničke vlade, poništavanje ili zamrzavanje svih odluka "nelegitimne" Vlade koje se tiču raspolaganja preostalim vitalnim interesima države Crne Gore.

Razrješenje slučaja "Državni udar" je jedan od uslova a uključuje utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje osoba koje su izvršioci i nalogodavci, kao i hitno procesuiranje svih učesnika kupovine glasova i vinovnika pritiska na opozicione aktiviste uoči i na dan izbora 16. oktobra.

“Znate da je više od 100 prijava u Specijanom tužilaštvu, i da nijedna do sada nije nije dobila svoj pravni epilog,” kazao je Abazović.

GP URA je, dodao je, spreman da naredne nedjelje sazove sastanak opozicionih stranaka kako bi se precizirao plan izlaska iz krize.

"Ne želimo da kažemo da je ovo sveto pismo, niti da su tačke koje smo mi naveli konačne i nepromjenjive. Želimo da otvorimo dijalog sa svima, da čujemo i njihove konstruktivne predloge, ako nešto treba dodati i oduzeti," kazao je na konferenciji za novinare.

Poslanik je kazao i da se stvari moraju što prije rješavati, ali nije želio da precizira vremenski rok.

"Mislim da rješavanje političke krize u Crnoj Gori mora da počne u toku marta. Ukoliko se to ne desi, ja zaista mislim da nema više elemenata za taj vid borbe za taj vid dijalog i da moramo pristupiti moža eventualno ovim drugim aktivnostima," rekao je danas.

Na pitanje da prokomentariše to što se šefica evropske diplomatije Federika Mogerini danas neće imati sastanke sa opozicijom, Abazović je kazao da ga raduje njen dolazak ali ne i ta činjenica.

"Vjerujem da će gospođa Mogerini uticati na vlast u cilju prevazilaženja krize, naročito kad se obrati u polupraznom parlamentu," rekao je on.

Dodao je da su, prema njegovom misljenju, sve opozicione stranke bile raspoložene da se sa njom susretnu u nekoj od prostorija Skupštine.

On je, takođe, iznio kritike na račun Skupštine Crne Gore i generalno vlasti.

"Njihovo ponašanje je, iz dana u dan, sve skandaloznije i oni nas ne mogu na mala vrata vratiti u Parlament. Mi smo dobili mandat od građana da bi se borili da oni imaju pravo da slobodno glasaju. Ne mogu sa nama da se igraju kao sa malom djecom, u smilu da će sada onemogućavanjem susreta na nekim drugim mjestima prinuditi nas da se vratimo u skupštinsku salu," kazao ej potpredsjednik URA.

Na kraju je istakao da Mogerini zna da u parlamentu nema subjekta koji je protiv EU integracija, i da u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu znaju šta se dešava u Crnoj Gori ali da način kako to artikulištu zavisi od ukupne geopolitičke situacije.

Bonus video: