"Bezobrazluk i primjer pravnog nasilja"

Danas će se znati hoće li bivša ambasadorka Njemačke biti počasna Ulcinjanka...
86 pregleda 29 komentar(a)
Bujar Nišani, Foto: Fax.al
Bujar Nišani, Foto: Fax.al
Ažurirano: 01.03.2017. 06:31h

Odbornik DPS-a Borislav Bašović ocijenio je da je inicijativa predsjednika Opštine Ulcinj i lidera Force Nazifa Cungua da se predsjednik Albanije Bujar Nišani proglasi za počasnog građanina Ulcinja dokaz da se sprovodi pravno nasilje u Skupštini.

On je inicijativu koalicionog partnera nazvao i bezobrazlukom.

Odbornici će danas raspravljati o predlogu Cungua, a prethodno bi trebalo da odluče da li će i bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker ponijeti zvanje počasne građanke Ulcinja.

“Skupština nema odluku o tome kome, zašto i kada bi trebalo dodijeliti zvanje počasnog građanina. Zato je to i svojevrsna kompromitacija ljudi bez obzira o kome se radi, da li o Nišaniju ili Štajnaker”, kazao je Bašović koji je predsjednik Odbora za statut i propise.

Iz Cunguovog kabineta kazali su da je inicijativa usklađena sa statutom i propisima.

U obrazloženju inicijative navodi se da je Nišani od početka mandata 2012. godine, podržavao Crnu Goru po pitanju evroatlantskih integracija.

“U kontinuitetu se zalagao i za prava Albanaca u Crnoj Gori, a u martu 2015. godine, na poziv Nacionalnog savjeta Albanaca, posjetio je Ulcinj”, piše u obrazloženju.

Bašović mjesecima bojkotuje rad lokalnog parlamenta, nezadovoljan odnosom izvršne vlasti koja ne odgovara na njegova odbornička pitanja.

“Odluka o tome ko može biti počasni građanin Ulcinja, biće na dnevnom redu iste sjednice. Ona će stupiti na snagu osam dana nakon eventualnog usvajanja u SO. Tada bi trebalo da se sastane komisija i odluči o svemu tome. Ali ne, oni su već podnijeli predloge odluka i zato je to klasično nasilje”, kazao je visoki funkcioner DPS-a.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka kazao je da će njegova partija podržati predlog odluke.

“Predlog Cungua treba gledati i kroz prizmu pada njegovog rejtinga u političkim krugovima Prištine i Tirane”, kazao je Đeka za portal Ul info.

Predsjednik OO SDP-a Skender Elezagić kazao je da svako ima pravo da predloži nekog za počasnog građanina.

“Ali, o tome će odlučiti Skupština”.

SDP je pokrenuo inicijativu o imenovanju Štajnakerove za počasnu građanku Ulcinja prošle godine.

U obrazloženju predloga, ističe se „da bi trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker to zalužuje”.

“Dovoljan je i samo jedan - njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane”, navodi se u obrazloženju.

Šef OO DPS-a Ljoro Nrekić nije juče odgovarao na pozive na broj dostupan “Vijestima”.

Svaka odluka morala bi proći “sud građana”

Na pitanje kako su Edi Rama i Hašim Tači već postali počasni građani Ulcinja, Bašović je kazao da to nije bilo moguće uraditi u skladu sa skupštinskim propisima. “Ali, odluka koja će biti vjerovatno usvojena na sjednici, može predvidjeti i povlačenje zvanja, a zatim razmatranje istih predloga u zakonskoj proceduri”, rekao je on.

Bašović je ocijenio da bi odluka morala proći i sud građana.

“Svaka odluka koja je u interesu građana morala bi biti predmet javne rasprave”, istakao je funkcioner DPS-a.

Bonus video: