SAD i Britanija imaju dokaze

Država sa važnom pozicijom i korumpiranom elitom
80 pregleda 58 komentar(a)
Observer
Observer
Ažurirano: 01.03.2017. 06:18h

Balkan je na ivici obnavljanja sukoba zahvaljući miješanju Rusije a najdirektnija meta Kremlja bila je Crna Gora, piše stručnjak za bezbjednost, bivši analitičar američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Džon Šindler u tekstu koji je objavio portal “Observer”.

Šindler u tekstu navodi da američke i britanske službe imaju dokaze, a da su njegovi izvori u obavještajnim krugovima potvrdili da je Moskva organizovala pokušaj državnog udara na Crnu Goru.

“Na osnovu tzv. “signalnih obavještajnih podataka” (SIGINT), uključujući presretnute telefonske pozive i elektronsku poštu jasno se vidi da je Kremlj planirao i organizovao tajnu operaciju da upotrijebi nasilje da Crna Gora ne bi ušla u NATO. Ovaj zaključak su mi potvrdili izvori iz obavještajne zajednice, od kojih je jedan rekao da podaci iz prisluškivanih komunikacija američke NSA i britanskog GCHQ pokazuju da je rusko saučesništvo “blindirano-satjerali smo ih u ćošak”, naveo je Šindler, navodeći da ne zna koliko je tih dokaza podijeljeno sa Podgoricom, ali da je očigledno dovoljno da ubijedi Crnu Goru da može javno prozvati Rusiju za malverzacije.

Šindler dodaje da je NATO 2014. idnetifikovao Eduarda Šišmakova kao oficira ruske obavještajne službe GRU, da je iz Poljske protjeran kao špijun jer je pokušao da regrutuje visokog oficira za GRU i da je Rusija nakon njegovog protjerivanja u znak odmazde isto učinila sa četvoricom poljskih diplomata, označavajući ih kao špijune.

“Ovdje je GRU postala neoprezna, promijenili su mu samo prezime za operaciju u Crnoj Gori, što pokazuje koliko je Kremlj bio pogrešno samouvjeren”, navodi Šindler.

On navodi da je Moskva, koja optužuje SAD i NATO da pod plaštom širenja demokratije organizju “obojene revolucije”, pokušala da nasiljem i ratom zamijeni vladu za onu koja bi bila u ruskom interesu.

Navodi da Crna Gora ima bitnu geostratešku poziciju, jer bi članstvom u NATO-u alijansa preuzela kontrolu nad cjelokupnom jadranskom obalom.

“Crna Gora ima važnu geostratešku poziciju i političku i biznis elitu koja je upečatljivo korumpirana čak i za nečuvene standarde regiona”, navodi se u Šindlerovom tekstu. Da. M.

Bonus video: