Službenicima Glavnog grada niže zarade

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da varijabilni dio zarade treba da dobije svaki zaposleni koji kvalitetno radi svoj posao, ali da se boji da će odluka dovesti do toga da se nepravedno dijeli varijabila kao što je to na državnom nivou
348 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 18:13h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su odluku o zaradama lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština glavnog grada, kojom je predviđeno smanjenje koeficijenata za zarade gradonačelnika, predsjednika Skupštine, zamjenika gradonačelnika, glavnog administratora i sekretara Skupštine.

Izmjenama odluke, koja je donesena radi usklađivanja sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, gradonačelniku je utvrđen koeficijent 23, a prethodnom odlukom je bio 25.

Usvojene su i odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, kao i odluke o varijabilnom dijelu zarade i o dodatku na zaradu zaposlenih u javnim ustanovama čiji je osnivač Glavni grad.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da varijabilni dio zarade treba da dobije svaki zaposleni koji kvalitetno radi svoj posao, ali da se boji da će odluka dovesti do toga da se nepravedno dijeli varijabila kao što je to na državnom nivou.

"U suštini, smanjuju se plate i funkcionerima i imenovanim licima za procenat koliko su umanjeni koeficijenti, ali će se istovremeno smanjiti plate svim službenicima i namještenicima za onaj dio koji se neće obračunavati na ime minulog rada. Zaposleni treba da znaju …da im se neće obračunavati minuli rad za period od 2017. do 2019.godine da bi se postigla ušteda od 2, 8 miliona …”, kazala je Popović.

Na dobitku će, kako je kazala, biti direktori preduzeća i sekretari, a na gubitku službenici i namještenici.

Zamjenik gardonačelnika Boris Mugoša je kazao da je Odluka o varijabilnom dijelu namijenjena zaposlenima ispod visoko rukovodnog kadra, te da se ne odnosi na lokalne funkcionere i imenovana lica.

“Sve varijabile se isplaćuju u neto iznosu, a moraju se isplatiti i porezi i doprinosi. Taj iznos može biti maksimum 80 odsto neto zarada…ali mislim da u našoj praksi nismo imali taj slučaj”, kazao je Mugoša.

Tokom rasprave o programu uređenja prostora Podgorice za 2017.godinu, koji je Skupština usvojila, Mitar Vuković (Demokrate) je kazao da nijesu započeti brojni projekti koje je DPS obećala. To se, kako je naveo, odnosi na proširenje ulice Ivana Vujoševića, izgradnja Bulevara Vojislavljevića, modernizacija Ulica Ludviga Kube i Bratonožićke.

"Nijedna stavka od obećanih 20 nije započeta, a ostala je još godina do kraja vašeg mandata “, kazao je Vuković.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je ocijenio da se u Podgorici bespovratno, bez ikakve strategije, eksploatiše prostor.

“To se potvrdilo kroz primjere hotela “Crna Gora” i “Podgorica”, solitera koji se gradi, kroz Tabački most, betoniranje Ribnice, kino Kultura. Na djelu imamo simbiozu krupnog kapitala i političkih elita koje ovaj grad grade prema svojim tržišnim interesima”, kazao je Rakčević.

Božidar Markuš (DPS) je ocijenio da je grad izgrađen dobro i da je prepoznatljiv, ali da su napravljene neke greške koje su ruglo grada.

Odbornici su usvojili i predlog Odluke, kojom je predviđeno da Glavni grad prenese Vladi Crne Gore, bez naknade, zemljište od 3.679 kvadrata za potrebe izgradnje "Kuće građanskog društva“ u zahvatu DUP-a “Servisno-skladišna zona”-izmjene i dopune.

Skupština je odbila predlog Demokrata da se ta tačka izostavi iz dnevnog reda, “dok se ne obave šire javne konsultacije po ovom pitanju i sve principijelno na raščisti na nivou NVO”.

“Pokazalo se dosta različitih mišljenja, naročito kod onih kojih se ovo direktno tiče, a to je nevladin sektor. Kao odbornici smo dobili pismo upozorenja da to ne radimo, da postoje ukazivanja na elemente diskriminacije u odnosu na druge NVO. ..”, kazao je šef kluba Demokrata Vladimir Čađenović.

Direktorica CRNVO Ana Novaković je kazala da će ukoliko Glavni grad usvoji odluku ići kontra pravilima Evropske komisije u oblasti saradnje sa NVO.

“Projekat izgradnje Kuće koji uključuje raspolaganje javnim resursom je dogovoren iza zatvorenih vrata. Glavni grad je… odabrao učestvovanje u projektu mimo pravila i procedura. Vlada nema pravni osnov da ustupi zemljište”, kazala je ona.

Aleksandar Sekulić (DF) je kazao da je očigledno da će realizacija projekta biti u zastoju, te da boljitak neće osjetiti građani.

Odbornici su dali saglasnost za zaključenje ugovora za privatno-javno partnerstvo sa Košarkaškim savezom Crne Gore radi rekonstrukcije SC “Morača”u multifunkcionalnu dvoranu. Odbijen je predlog Radonjića da se sa dnevnog reda skine Odluka o ugovoru o sufinanasiranju između Glavnog grada i Udruženja penzionera.

Galerija

Bonus video: