Neće poništiti odluku: Mesić ostaje jedini počasni građanin Podgorice

Miodrag Bešović (DF) je ocijenio da Mesić, “koji negira zločine počinjene u logoru Jasenovac”, ne zaslužuje titulu počasnog građanina Podgorice
50 pregleda 153 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 28.02.2017. 12:22h

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ostaće jedini počasni građanin Podgorice.

Skupština Glavnog grada odbila je na današnjoj sjednici da raspravlja o predlogu Demokratskog fronta (DF) da se poništi odluka iz 2007.godine, kojom je Mesić imenovan za počasnog građanina Glavnog grada. Za izostavljanje predloga iz dnevnog reda sjednice glasao je 31 odbornik, dok je 19 bilo protiv.

Miodrag Bešović (DF) je ocijenio da Mesić, “koji negira zločine počinjene u logoru Jasenovac” ne zaslužuje titulu počasnog građanina Podgorice.

“Očekujemo da odbornici DPS-a glasaju shodno svome nahođenju i ne dozvole da jedna tako kontroverzna ličnost ima tu titulu”, kazao je Bešović.

Vladimir Vujović (Demokrate) je kazao da mu je neshvatljivo da Skupština prije nekoliko godina nije podržala predlog da za počasnog građanina bude proglašen teniser Novak Đoković ili što se niko nije sjetio da za to priznanje predloži bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana, koji je odlikovan ordenom crnogorske zastave.

Predsjednik kluba odbornika Demos-a Goran Radonjić je kazao da je sramota za Podgoricu da od cjelokupnih ličnosti iz istorije Mesić nosi titulu počasnog građanina, iako je ostao upamćen po rečenici da je “zadatak završen i da Jugoslavija više ne postoji”.On je kazao da nije saglasan ni da Kučan bude predložen za to priznanje, jer se najužasnije stvari vežu za njega i Mesića.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih (SD) je istakao da je protiv odluke, ne zato što misli da je Mesić idealan za to, već zato što smatra da ne treba poništavati odluke, koje su donesene prije tri saziva.To bi, kako je kazao, moglo prouzrokovati da se ponište i neke druge odluke.

Bonus video: