Opozicija prati izbore u Nikšiću

Na lokalnim izborima u Nikšiću učestvuju samo DPS i Socijaldemokrate
60 pregleda 12 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2017. 07:01h

Sve političke partije koje imaju odbornike u nikšićkom parlamentu predale su Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) spisak sa imenima predsjednika i članova biračkih odbora za lokalne izbore koji će se održati 12. marta.

To pravo iskoristila je i opozicija kojoj je, od 138 izbornih mjesta, pripalo da na 67 imenuju predsjednike biračkih odbora, dok je DPS-u, Pozitivnoj i Liberalnoj partiji pripalo 71 mjesto.

“Iskoristili smo svoje pravo i na 138 izbornih mjesta imenovali predsjednike i članove biračkih odbora iz redova partija koje bojkotuju izbore. Odlučili smo da se zakonski borimo i da prvimo aktivan bojot izbora, tj. da sve ono što radimo u izbornom procesu, sada radimo u suprotnom smjeru. Pokušaćemo da smanjimo izlaznost i da dovedomo do apsurda takmičenje partije same sa sobom”, kazao je Janko Milatović iz Demokratskog fronta.

Kako su “Vijestima” kazali iz opštinske izborne komisije, DPS, Pozitivna i LP, će na lokalnim izborima od 1.380 mjesta za predsjednike i članove biračkih odbora imati 794, a opozicija 586.

Na lokalnim izborima u Nikšiću učestvuju samo DPS i Socijaldemokrate. Opozicija je odlučila da bojkotuje izbore, nakon što je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tražio krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Knežević, koji se sumnjiče za “stvaranje kriminalne organizacije” i “pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja”. Nakon što je VDT Ivica Stanković dao Katniću obavezujuće uputstvo u kome traži da se Mandiću i Katniću ne određuje pritvor, opozicija je tražila odlaganje izbora u Nikšiću. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da za to nema zakonske mogućnosti.

SDP pozvao Upravni sud da odluči

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Upravni sud da u najkraćem mogućem roku odluči po tužbi SDP-a zbog, kako je saopšteno, nezakonite smjene člana Opštinske izborne komisije (OIK) u Nikšiću.

“Jednopartijski izborni proces u Nikšiću, koji kao takav nema demokratski legitimitet, nezakonitom smjenom člana OIK dobija formu potpunog pravnog nasilja”, navode u SDP-u.

Budući da se bliže jednopartijski izbori u Nikšiću rješavanje tog slučaja, dodaje se, zahtijeva hitnost. “Odugovlačenje postupanja po našoj tužbi izazvalo bi ozbiljnu sumnju u objektivnost postupanja Upravnog suda”, rekli su iz SDP-a.

Bonus video: