URA Mojkovac: Škole bez grijanja, djeca trpe posljedice neodgovornog upravljanja

Ašanin je istakao da dio odgovornosti za postojeće stanje snosi i predsjednik Opštine, koji nije “iskoristio svoju poziciju i sa Ministarstvom obrazovanja inicirao rješavanje tog problema”
81 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ažurirano: 27.02.2017. 16:13h

Potpuno je neprihvatljivo da, već mjesec dana drugog polugodišta, mojkovačka osnovna i srednja škola funkcionišu bez grijanja. Posljedice su brojne, od skraćenih časova i neuslovne nastave, do ugrožavanja zdravlja djece, naveli su u opštinskom odboru pokreta URA iz Mojkovca.

“Uz razumijevanje da se slični problemi mogu pojaviti, pristojnost nam nije dozvoljavala da reagujemo ranije. Međutim, nakon mjesec dana čekanja, pitamo direktore navedenih obrazovnih ustanova - da li je strah od nadležnog ministra toliko velik, da Vas sprečava u obavljanju sopstvenog posla? I ukoliko jeste, zbog čega još uvijek niste podnijeli ostavke?”, upitao je odbornik URA u mojkovačkoj Skupštini, Ivan Ašanin.

Ašanin je istakao da dio odgovornosti za postojeće stanje snosi i predsjednik Opštine, koji nije “iskoristio svoju poziciju i sa Ministarstvom obrazovanja inicirao rješavanje tog problema”.

“Pozivam i pedijatra u mojkovačkom Domu zdravlja, dr. Miloja Zejaka, da informiše javnost: koliko školske djece se javilo sa problemima prehlade, izazvanim nedostatkom grijanja u školskim objektima? U toku jedne od najhladnijih zima, djeca plaćaju propuste neodgovorne uprave”, naveo je Ašanin.

On je ocijenio da snažna reakcija povodom ovog problema nije posljedica političkih neslaganja, “već osnovna dužnost svakog roditelja i društveno odgovornog građanina Mojkovca”.

“Svi znamo da će Vam već od proljeća, uoči lokalnih izbora u Mojkovcu, usta biti puna brige o omladini, sjeveru i životnom standardu. Da će Mojkovac, eskpresno i neplanirano, posjećivati ministri svih Vladinih resora, te da ni novac, legalan ili ilegalan, neće predstavljati nikakav problem. Međutim, ključno pitanje glasi: gdje ste danas, kada je građanima Mojkovca najteže?”, upitao je Ašanin.

On navodi da opština mora predstavljati pouzdan servis svih njenih građana, a pogotovo najosjetljivijih društvenih grupa, djece i omladine.

“Ove godine su, u prvi razred, upisana svega dva polu-prazna odjeljenja, odnosno tri puta manje đaka nego prije samo deset godina. Ukoliko se ovakva politika nastavi, možemo samo nagađati koliko će đaka upisati naše škole za narednih deset godina. Zbog svih navedenih, ali i brojnih drugih problema, našoj opštini je potrebna odgovorna lokalna uprava, kojoj će interesi Mojkovca biti na prvom mjestu. Potrebni su nam ljudi koji naš grad neće koristiti kao odskočnu dasku, pa ga posjećivati isključivo u toku predizbornih kampanja”, zaključio je Ašanin.

Bonus video: