DPS: Ne raspravljati o poništenju proglašenja Mesića počasnim građaninom Podgorice

Protiv izostavljanja ove tačke glasali su prisutni predstavnici opozicije, odbornici Demokratskog fronta i Demosa
11 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: Shutterstock
Stjepan Mesić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2017. 13:48h

Članovi Odbora za izbor i imenovanja iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) predložili su Skupštini Glavnog grada da iz dnevnog reda sjutrašnje sjednice izostavi tačku o poništenju Odluke o proglašenju Stjepana Mesića počasnim građaninom Podgorice.

Protiv izostavljanja ove tačke glasali su prisutni predstavnici opozicije, odbornici Demokratskog fronta i Demosa.

Inicijativu da se bivšem hrvatskom predsjedniku, Stjepanu Mesiću, oduzme titula počasnog građanina Podgorice, su Skupštini Glavnog grada podnijeli odbornici DF-a.

Na takav potez su se, kako su naveli u inicijativi, odlučili zbog Mesićevih izjava o logoru Jasenovac, koje su nedavno objelodanjene. Mesić je, kako navode iz DF-a, 2007.godine, na sastanku u Novskoj, “porekao ustaške zločine u Jasenovcu".

Odbornik DF-a Miodrag Bešović kazao je da odluku, donijetu 2007. godine, treba poništiti s obzirom na izjave u kojima je nekadašnji predsjednik Hrvatske komentarisao ulogu logora Jasenovac, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„Glavna argumentacija za tu odluku da se dodijeli takva titula, prva titula počasnog građanina Podgorice, bivšem predsjedniku Mesiću, bila je da je on dokazani antifašista, kritičar zločina koji su se desili u tom periodu“, rekao je Bešović, ističući da su se stekli „ozbiljni“ uslovi da se Mesiću poništi titula.

On je dodao da se ubuduće mora voditi računa da se odluka o dodjeli titule počasnog građanina mora dodjeljivati osobi koja je svojim radom, humanim djelima i zalaganjima doprinijela razvoju Podgorice.

Bešović je na pres konferenciji, koja je održana nakon sjednice pomenutog Odbora, istakao da očekuje od odbornika da će na sjutrašnjoj sjednici podržati zahtjev DF-a i poništiti odluku kojom je Mesić izabran za počasnog građanina Podgorice.

Time bi se, kako je istakao, skinula hipoteka sa Podgorice kao glavnog grada, i njenih građana, “koji nijesu zaslužili da jedini nosilac titule počasnog građanina bude Mesić”.

Bešović je je kazao da je Mesić 2007. godine dobio titulu počasnog građanina, na predlog kluba odbornika DPS-a. On je istakao da je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, “iz ličnih interesa, donio tu odluku i zadovoljio sebe i svoje potrebe da se takva titula dodijeli bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću”.

“I tada smo kritikovali tu odluku i znali smo da će istina izaći na vidjelo...Smatrali smo da nije dostojan te titule...jer je i razbijač ondašnje Jugoslavije”, kazao je Bešović.

Ako inicijativa DF-a ne dobije podršku odbornika, o daljim koracima će, kako je kazao, informisati javnost.

“ Smatram da nema razloga da ovakva odluka ne prođe. Na ovakvu temu se ne može biti ni uzdržan. Ili se slažete sa Mesićevim stavovima da su zločini ...bili nešto što je dobro ili ste na strani progresivnih snaga i ljudi i vremena koje je za nama i pred nama”, kazao je Bešović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da li je DF ranije predlagao nekoga za titulu počasnog građanina Podgorice, kazao da to nijesu činili, jer takva inicijativa, s obzirom na većinu u gradskoj Skupštini, ne bi dobila podršku svih odbornika.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je, na sjednici Odbora, istakla da je iznenađena „dozom neozbiljnosti“ u mišljenju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića o ovom pitanju.

„Neozbiljno je reći da on ne želi da se vraća u prošlost i preispituje izjave onih od kojih se i sam dobitnik ogradio. On se nije ogradio, on je svjestan šta je rekao, pa je čak podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske“, kazala je Bošnjak.

Bonus video: