Članstva nema u bliskoj budućnosti

Prijevremeno proširenje može u pitanje dovesti sklad i dalji razvoj EU, smatra Vistisen
51 pregleda 16 komentar(a)
Anders Primdal Vistisen, Foto: Stemanders.dk
Anders Primdal Vistisen, Foto: Stemanders.dk
Ažurirano: 27.02.2017. 06:54h

Crna Gora jeste lider u evropskim integracijama, ali nije realno očekivati da Evropska unija u bliskoj budućnosti primi nove članice, kazao je potpredsjednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Anders Primdal Vistisen.

“Ne smatram relističnim da će se u bliskoj budućnosti desiti bilo kakvo proširenje. Među zemljama članicama nema apetita za širenje EU. Štaviše, kako bismo imali uspješno proširenje, zemlje kandidati moraju postići puno usklađivanje sa socijalnim i ekonomskih standardima EU, a to zahtijeva brojne i radikalne reforme, a to znači i vrijeme,” kazao je Vistisen “Vijestima” na pitanje koliko su realne tvrdnje pojedinih zvaničnika da novih proširenja neće biti prije 2027. godine.

Pozivajući se na nekoliko zvaničnika EU, “Politiko” je naveo da sa Bregzitom i pregovorima oko novog budžeta 2020-2026, Brisel prosto nema mjesta u svom rasporedu prije 2027. razmotri nova članstva. Šef Evropske komisije Žan Klod Junker kazao je na početku predsjedavanja da za vrijeme njegovog mandata neće biti proširenja. Junker je nedavno poručio da neće tražiti drugi mandat.

Sagovornik “Vijesti” smatra da ne bi bila dobra ni odluka da EU odlazak Britanije nadomjesti novom članicom prije nego što ona ispuni sve uslove za članstvo.

“Ne smatram privremeno proširenje za brzo rješenje. Prije da prijevremeno proširenje može dovesti u pitanju sklad i dalji razvoj EU,” kazao je ovaj danski poslanik EP-a.

Prema njegovim riječima, Crna Gora jeste lider u evropskim integracijama sa jasnim napretkom u pregovorima. Međutim, i dalje ima mnogo posla pred njom.

“Sa Crnom Gorom postoji jasan napredak u pregovorima. Prioritet mora biti da se nastavi napredak u izbornom procesu, u poštovanju i ohrabrivanju slobode štampe, pluralnosti mišljenja i poboljšanju ekonomije,” kazao je Vistisen.

Kazao je da ne treba zanemariti ni “poznate slabosti” Crne Gore - korupciju i organizovani kriminal.

“To su poznate slabosti i godinama postoje u svim tim oblastima,” kazao je, dodavši da je određene napretke u tim oblastima zabilježenla Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju.

Vistisen naglašava da je na Crnoj Gori i uloga u smirivanju tenzija na tradicionalno nestabilnom zapadnom Balkanu.

“U ovom trenutku postoje stvarne tenzije između Srbije i Kosova, ali, više nego ikada ranije, postoji i više saradnje i dijaloga između balkanskih zemalja i EU i NATO. Nema rizika od neposrednog konflikta, a Crna Gora ima mogućnosti, kroz proces pregovaranja i pristupanja, da umiri tenzije u regionu,” kazao je potpredsjednik Spoljnopolitičkog odbora EP.

Nema razloga za brigu u EU zbog Trampa

Potpredsjednik Spoljnopolitičkog odbora EP smatra da to što je Donald Tramp naslijedio Baraka Obamu u Bijeloj kući ne treba gledati kao na razlog za zabrinutost.

“Srećan sam što je presjednik Tramp potvrdio svoju čvrstu posvećenost NATO i njenim bezbjednosnim garancijama. To je najvažniji element evropsko-američke saradnje,” kazao je Vistisen. Tramp je ranije nazvao NATO “zastarjelim”, ali je, u međuvremenu, iskazao punu podršku vojnom savezu.

Bonus video: