Demokrate: Ono što bi nam MUP radio dok svira radio, radio bi nam i bez muzike

Demokratska Crna Gora apeluje na Ustavni sud da svoju odluku što hitnije pošalje Službenom listu, a na MUP da smjesta prestane sa naplaćivanjem ove, svakog mogućeg smisla lišene, neustavne i neosnovane takse
18 komentar(a)
Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.02.2017. 12:18h

Ono što su i laici osjećali, a pravnici dobro znali - taksa na radio prijemnike nije normalna i ne bi trebalo da se naplaćuje, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Da apsurd bude veći, bilo je predviđeno da se taksa pri registraciji naplaćuje čak i kada vozači uopšte ne posjeduju radio prijemnik u svom automobilu. Drugim riječima, ono što bi nam MUP radio dok svira radio, radio bi nam i bez muzike. Otimao dva eura po dva eura, što ne predstavlja ništa drugo nego apdejtovanu verziju nameta euro po euro", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz ove partije su dodali da je Ustavni sud, u svojoj presudi od 27. decembra 2016. godine pomenutu taksu ocijenio je kao neustavnu.

"Za to mu je trebalo, vjerovali ili ne, punih 11 mjeseci. Razumijemo da sudije Ustavnog suda mnogo drže do narodne mudrosti koja kaže da što je brzo, to je kuso, ali, u konkretnom slučaju sigurno da je trebalo brže reagovati. U međuvremenu, dok su sudije skoro godinu vijećale i dok su konačno zauzele jedini pravno utemeljeni i pravedni stav, ova neprihvatljiva globa uzimala se iz džepova crnogorskih građana. Tako da se, i nakon skoro dva mjeseca, svaki vlasnik automobila pri registraciji svog vozila primorava da plati dva eura neustavnog harača", ističe se u saopštenju Demokrata

Demokrate navode da je za njih neprihvatljivo bilo kakvo obrazloženje koje su ovih dana kako navode u svojstvu nemušte izjave imali prilike da čuju iz Ustavnog suda, kao pokušaj opravdanja zbog čega još uvijek Vlada neustavno uzima novac iz džepa građana.

"Štaviše, reći kako je potrebno dva mjeseca da se neka redaktorska komisija sastane i smisaono ili kako već provjeri tekst donesene presude - ruganje je inteligenciji svakog građanina u Crnoj Gori. Neodržive su i odbrane ovog harača koje se zasnivaju na objašnjenjima telala MUP-a da su sa pomenutim saopštenjem Ustavnog suda upoznati, ali da taksu i dalje naplaćuju zato što nije objavljena u Službenom listu. Takva objašnjenja nisu ništa drugo nego znak uigranosti pomenutih institucija na zajedničkom zadatku samo još jedne besprizorne pljačke crnogorskih građana", kazale su Demokrate.

Demokratska Crna Gora apeluje na Ustavni sud da svoju odluku što hitnije pošalje Službenom listu, a na MUP da smjesta prestane sa naplaćivanjem ove, svakog mogućeg smisla lišene, neustavne i neosnovane takse.

Bonus video: