Marković: Politika proširenja najbolji odgovor na tenzije u regionu

Marković je kazao da trenutni problemi sa kojima sa Unija suočava neće obeshrabriti Crnu Goru, već da je ona odlučna u ispunjavanju obaveza iz evropske agende
2 komentar(a)
Duško Marković, Janoš Ader, Foto: Gov.me
Duško Marković, Janoš Ader, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.02.2017. 12:15h

Aktivna politika proširenja Evropske unije (EU) i NATO-a najbolji je odgovor na pogoršanje situacije i tenzije koje su na Balkanu povećane zbog jačanja nacionalističkih političkih snaga, poručio je crngoorski premijer Duško Marković.

On je danas razgovarao sa predsjednikom Mađarske, Janošom Aderom, a na sastanku je ocijenjeno da su snažnije prisustvo Evropske unije (EU) na Zapadnom Balkanu i nesporna evropska perspektiva za države regiona ključne za očuvanje mira i stabilnosti.

Na sastanku, održanom tokom zvanične posjete Markovića Mađarskoj, konstatovano je pogoršanje situacije i povećanje tenzija na Balkanu zbog jačanja nacionalističkih političkih snaga koje žele da ugroze evropsku perspektivu regiona.

"Najbolji odgovor na to je, prema ocjeni predsjednika Vlade Crne Gore, aktivna politika proširenja i od strane EU i NATO-a i promovisanje dijaloga kako bi države regiona prepoznale svoj interes u integracionim procesima. Istaknuto je da moraju biti dostupniji evropski fondovi kojima bi se ojačala ekonomija država regiona i valorizovali resursi“, saopšteno je iz Vlade.

Informišući o napretku u evropskim integracijama, kroz 26 otvorenih poglavlja i spremnost na otvaranje novih ali i zatvaranje pojedinih poglavlja, Marković je kazao da trenutni problemi sa kojima sa Unija suočava neće obeshrabriti Crnu Goru, već da je ona odlučna u ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

On je ocijenio da je EU najbolji okvir za Crnu Goru i njene interese.

"Konstatujući da je proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u završnoj fazi, premijer je izrazio očekivanje da se cio proces okonča do maja kako bi Crna Gora učestvovala na Samitu Alijanse kao punopravna članica“, kaže se u saopštenju.

Ader je, dodaje se, iskazao punu podršku Crnoj Gori i njenim naporima da se integriše u evropske i evroatlantske strukture i naveo da već sada može čestitati članstvo u Alijansi jer je ono evidentno i nesporno.

"Govoreći u kontekstu odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Mađarske, Marković je istakao doprinos mađarskih kompanija rastu BDP-a i izrazio očekivanje još snažnijeg prisustva mađarskih investitora u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: