Opština Plužine se zadužuje 250.000 eura

Odbornici su jednoglasno usvojili predlog odluke o pozajmici radnicima koji su već ugovorili stanove u zgradi Solidarno, ali iste nijesu platili
112 pregleda 0 komentar(a)
so pLUŽINE, Foto: Svetlana Mandić
so pLUŽINE, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.02.2017. 20:45h

Glasovima odbornika vladajuće Socijalističke partije, Skupština opština Plužine usvojila je predlog odluke o kreditnom zaduženju od 250.000 eura za finansiranje izgradnje saobraćajnice i potpornog zida iza zgrade Solidarno.

Prema riječima Zorana Blagojevića, odbornika DF-a, pomenuta pozajmica je samo rezultat štetnog ugovora Opštine i Crnogorskog fonda za solidarnu izgradnju jer lokalna uprava svako malo ulaže novac u pomenutu zgradu koja još uvijek nije dobila upotrebnu dozvolu, a izgrađena je sa pet godina kašnjenja.

Podsjetio je da je lokalna uprava za gradnju pomenute zgrade ustupila građevinsko zemljište, oslobodila ih plaćanja komunalija, kao i podigla kredit od pola miliona eura tako da, kako je kazao, ispada da je u zgradu čija je vrijednost 1,8 miliona eura, uključujući i novo kreditno zaduženje, uložila skoro pola novca.

"Protiv smo novog zaduženja jer se zadužujemo da bi finansirali nešto što nije naša obaveza. Za te pare mogli smo sami napraviti zgradu i ne bi me čudilo da na kraju Opština skoro kompletnu zgradu isfinansira“, kazao je Blagojević.

Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine, negirao je tvrdnje Blagojevića, ističući da je Opština od 1,8 miliona, koliko je koštala gradnja zgrade, učestvovala samo sa pola miliona, kao i da je lokalna uprava pravila zgradu da Vlada ne bi kupila 16 stanova i dala ih Opštini.

"I da je lokalna uprava učestvovala samo sa pola miliona, što je skoro četvrtina vrijednosti zgrade, zašto onda vrijednost stana nije smanjena za četvrtinu, već za 16 odsto. Ostavljate nam sumnju gdje je ta razlika“, kazao je Blagojević.

Prema riječima predsjednika Opštine u vrijednost kvadrata stana investitor je uračunao i prateće troškove poput projektovanja za koje su izdvojili preko 100 hiljada eura, pa su tako došli do cijene od 630 eura, ali je lokalna uprava, učešćem od 500.000 istu uspjela da smanji na 500 eura.

Odbornici su jednoglasno usvojili predlog odluke o pozajmici radnicima koji su već ugovorili stanove u zgradi Solidarno, ali iste nijesu platili. Oni će od lokalne uprave moći da dobiju pozajmicu do deset hiljada eura, koju će morati da vrate za pet godina po kamati od 0,5 odsto. Za tu svrhu biće izdvojeno 150.000 eura.

Iako je krajem 2014.godine istekao ugovor po kome je Elektroprivreda Crne Gore morala da ispuni obaveze prema Opštini Plužine nastale po osnovu izgradnje HE "Perućica" to se još uvijek nije dogodilo. Tokom prošle godine Elektroprivreda nije izvodila nikakve radove, tako da su veliki kapitalni projekti i dalje su na čekanju. Elektroprivreda je bila u obavezi da na teritoriji opštine Plužine realizuje projekte vrijedne oko 12 miliona eura.

Vladimir Joković, odbornik iz vladajućeg SNP-a, smatra da lokalna uprava od EPCG treba da traži naknadu za pretrpljenu štetu što obaveze nijesu realizovane na vrijeme, kao i da će prava naknada biti onda kada Elektroprivreda opštini budu plaćala procenat na svaki proizvedeni kilovat struje.

"Ne možemo dozvoliti da se razgovor sa Elektroprivredom vodi u nedogled, već moramo iskoristiti sva pravna sredstva da se ugovor ispoštuje do kraja", kazao je Joković.

Zoran Blagojević smatra da je došlo vrijeme da se povede sudski spor jer ako Elektroprivreda neće da poštuje ugovor onda će valjda pod pritiskom suda izvršiti obaveze.

Miodrag Bakrač iz SD-a je skrenuo pažnju i na, kako je kazao, ekološku katastrofu Pivskog jezera u kome nema više autohtone pastrmke, a i brojnost klena je znatno smanjena, mrestilišti ne radi, a EPCG iako ima obavezu da jezero svake godine poribi sa 280.000 mlađi to, kako je kazao, ne radi.

Informacija o realizaciji obaveza prema EPCG usvojena je većinom glasova. Na sjednici SO su usvojeni predlozi odluke o oslobađanju fizičkih lica na seoskom području od obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti za 2017. godinu, o asfaltiranju dionice puta Brštanovica–Borikovača u dužini od 3,7 kilometara, o sanaciji igrališta u naselju, uređenju prilaza stambenim zgradama, o rekonstrukciji dijela glavnog vodovoda u Ulici "Lazara Sočice" u dužini od 305 metara...

Šta je rečeno krajem 2009. godine

"Danas smo došli do dogovora da će EPCG obezbijediti 11,5 miliona eura u roku ne dužem od godinu dana, vjerovatno će to biti mjesečne jednake rate, s tim što će 9 miliona biti odmah raspoloživo, a 2,5 miliona će biti raspoloživo nakon okončanja sudskog postupka koji se vodi između EPCG i Opštine Plužine oko tog iznosa. Da li će to biti prihod opštine, u konačnom će svoju riječ dati sud. U svakom slučaju mislim da smo našli načina da prevaziđemo te dugogodišnje probleme u izmirenju obaveza", kazao je 4.novembar 2009. tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović prilikom posjete opštini Plužine.

Od tada je prošlo više od sedam godina. Poslednji ugovor koji su EPCG i Opština Plužine potpisali zaključen je u decembru 2010.

Bonus video: