Usvojen Predlog Šengenskog nacionalnog plana

Na sjednici je usvojena i Strategija za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori za period 2017-2020. godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu
66 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Sjednica Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.02.2017. 16:54h

Vlada je usvojila Predlog Šengenskog nacionalnog plana, kojim su defenicane sve aktivnosti koje se odnose na sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da, u roku od 30 dana, formira međuresorno radno tijelo za praćenje implementacijedokumenta.

"Ovim dokumentom, koji predstavlja jedan od ključnih programskih dokumenata u okviru priprema za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), definisane su sve aktivnosti koje se odnose na usklađivanje pravnog okvira, infrastrukturu i informaciono-komunikacione sisteme, obuku, kadrove, sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Realizacija Šengenskog nacionalnog plana, kako se dodaje, ne znači samo ispunjavanje uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i šengenski prostor, već predstavlja i plan razvoja integrisanog upravljanja granicom u skladu sa savremenim evropskim standardima koji će, prvenstveno, doprinijeti boljoj bezbjednosti Crne Gore.

Na sjednici je usvojena i Strategija za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori za period 2017-2020. godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu.

"Cilj Strategije je uspostavljanje društva sa efikasnim sistemom i prepoznatljivim rezultatima na polju integrisanog upravljanja migracijama, što će doprinijeti regionalnoj i ukupnoj stabilnosti, saglasno pravilima i standardima EU“, kaže se u saopštenju.

U raspravi je istaknuto da je Crna Gora odlučna da razvija i unapređuje pravni okvir, institucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Vlada je usvojila Dvanaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2016.

"Prilikom predstavljanja izvještaja konstatovano je da je nastavljen pozitivan kontinuitet u dijalogu Crne Gore s predstavnicima institucija i država članica EU“, navedeno je u saopštenju.

Data je saglasnost na Odluku o visini mjesečne akademijske nagrade članovima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2017. godinu koju je donijelo Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Na sjednici je utvrđen Predlog Zakona o izmjenama zakona o sredstvima za ishranu bilja, kojim se uklanjanjaju uočene prepreke u poslovnom ambijentu i definišu postupci fitosanitarnih inspektora prilikom nadzora nad sprovođenjem tog zakona.

Bonus video: