Darmanović: Crna Gora do kraja maja članica NATO

To se poklapa sa Samitom NATO, koji se održava 24. i 25. maja u Briselu
121 pregleda 211 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Luka Zeković
Srđan Darmanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2017. 15:45h

Crna Gora je dobila garancije da će američki Senat ratifikovati protokol o pristupanju NATO i očekujemo da ćemo postati punopravna članica na samitu krajem maja, kazao je juče ministar vanjskih poslova Srđa Drmanović za Rojters.

Samit NATO se održava 24. i 25. maja u Briselu.

U intervjuu za britansku novinsku agenciju, Darmanović je odbacio spekulacije da bi ratifikacija mogla postati žrtva želje nove administracije predsjednika Donalda Trampa da poboljša odnose sa Rusijom.

Darmanović je kazao da su vlasti dobile uvjeravanja obje strane u Senatu da “to će se desiti, 100 odsto”.

“Razumijemo da predsjednik Tramp želi da napravi određeni napredak u odnosima sa Rusijom, naročito u borbi protiv terorizma, ali mi ne vidimo znake žrtvovanja osnovnih američkih nacionalnih interesa”, kazao je Darmanović.

Darmanoić je bio ambasador Crne Gore u Vašingtonu od 2010. do 2016.

Dvadeset četiri od 28 članica NATO je ratifikovalo prijem Crne Gore. Darmanović je pojasnio da SAD, Španija, Kanada I Holandija to još nisu rade iz proceduralnih razloga.

“Očekujemo da se prijem desi na sljedećem samitu krajem maja”, kazao je Darmanović za Rojters. “Opravdano je očekivati da sve procedure budu okončane do tog trenutka”.

Na pitanje šta je moglo motivisati Rusiju da pokuša da smijeni crnogorsku vladu, Darmanović je kazao: “Da pod štitom NATO ne bude cijeli Jadran i Sredozemlje, ali možda i novo geopolitičko oblikovanje na zapadnom Balkanu”.

Bonus video: