Krivokapić: Brakorazvodna parnica DPS i ruskih struktura izazvale krizu

"DPS je stalno pokušavala da dijeli radi opstanka", konstatuje Krivokapić.
77 pregleda 27 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2017. 13:37h

Crnoj Gori najveća opasnost prijeti od unutrašnjih sukoba i tu je najodgovornija vlast, kaže lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. Ocijenio je da je aktuelna kriza crnogorsko - ruskih odnosa direktna posljedica brakorazvodne parnice između DPS-a i raznih ruskih struktura.

Krivokapić je, u emisiji "Iz pravog ugla" TVCG ocijenio da je Crna Gora u lošoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji. Naglašava da se ekonomska kriza vidi, da je za posljednju godinu nezaposlenost porasla 30%, da je dug enormno narastao, da se drastično krešu sredstva, da je socijalna situacija loša i da je na to na to došla politička kriza i to je, može se reći, logičan kraj ovakvih sistema, kazao je lider SDP-a.

On, kako kaže, očekuje seriju socijalnih nemira.

Na pitanje koliko je opasna situacija za Crnu Goru u igri Istoka i Zapada, Krivokapić kaže da je opasna i da su oni koji vode politiku morali biti oprezniji da ne uvlače Crnu Goru u ovakvu situaciju.

"Crnoj Gori najveća opasnost prijeti od unutrašnjih sukoba i tu je najodgovornija vlast. Kazao je da je DPS uvijek radio na podjelama."

Oni su, kaže, svjesni opasnosti ali rade to namjerno, zbog opstanka na vlasti.

"DPS je stalno pokušavala da dijeli radi opstanka", konstatuje Krivokapić.

Podijeljene zemlje ne mogu lako da se brane. Podijeljene zemlje uvijek imaju prostora za tuđi uticaj, kaže on.

Podsjeća, kako kaže, da je DPS branio tri države. Branili su Miloševićevu Jugoslaviju, SRJ, pa su branili na neki način i Srbiju i Crnu Goru. Da ne pričamo sada kako, pa su i to morali da napuste, pod pritiskom SDP-a, javnosti itd. Nezavisnu Crnu Goru su doveli do ovog nivoa gdje je ugrožena, kaže Krivokapić.

Građani plaćaju odnos DPS-a i pojedinih ruskih struktura

Ocjenjujući reagovanje Ministarstva vanjskih poslova na ruski stav, Krivokapić kaže da je dat dobar ugao.

"Međutim, imate drugi problem, pored ove realne opasnosti koja prijeti Crnoj Gori i koja mora postojati u tim obavještajnim igrama, ostaje glavna opasnost - a to je da smo mi dio brakorazvodne parnice između DPS-a i raznih ruskih struktura, oligarha, političkih struktura... DPS, svojom brakorazvodnom parnicom, u svoje privatne igre uvlači građane Crne Gore. S druge strane, imamo strateške interese velikih sila koje se ovdje prelamaju i uvijek malu zemlju dovode u opasnost", kaže.

Krivokapića najviše brine to što građani Crne Gore "plaćaju cijenu njihove (DPS) slizanosti sa tim strukturama".

Po njemu, aktuelnim sukobom sa Rusijom produbljuje se i politička kriza u Crnoj Gori i raste opasnost od raznih nestabilnosti.

"Neke strukture u DPS-u, kojima je vlast po svaku cijenu jedina alternativa, oni uvlače, ne sad više po sistemu zavadi pa vladaj, nego radikalne strukture DF-a i radikalne strukture DPS-a u toj zavadi vide svoju šansu. U sredini je čitava Crna Gora", ocjenjuje.

Krivokapić je potvrdio da će SDP prisustvovati sjednici parlamenta kad se bude odlučivalo u članstvu u NATO.

"U tom parlamentu mora biti neko ko ima mopralni autoritet od tri decenije iza sebe, politički autoritet da ta odluka nije stvar zgaženog parlamenta i kupljenog parlamenta. Da ta odluka mora imati onaj dio koji nije kupljen", rekao je Krivokapić u emisiji Iz pravog ugla.

Ratifikacija u Senatu kasni zbog plana prioriteta Senata

Ratifikacija Protokola o članstvu Crnew Gore u NATO-u u američkom Senatu jeste u zastoju, ali to nije jedina stvar koja je u zastoju u Senatu, kaže Krivokapić.

"Radi se o promjeni vlasti i to o velikoj promjeni vlasti. I, postoji objektivan zastoj. Koliko je taj zastoj samo u redu prioriteta u Senatu, a koliko nešto drugo, još ne možemo znati. Ova administracija je tek ušla u ofise, radi se o asdministraciji koja to većim dijelom nijesu tekuće radili. Crna Gora, svakako nije prioritet. Ali, čuli smo ono što je najvažnije - Crna Gora ima apsolutnu podršku. Tako da mislim da neka velika strateška promjena treba da se desi da Crna Gora u Senatu ne dobije ratifikaciju.

Komentarišući nedavnu izjavu premijera Markovića da Crna Gora NATO-u može ponuditi Luku Bar, Krivokapić kaže kako je NATO većadao odgovor kazavši da nije zainteresovan kao vojnu bazu ili ratnu luku.

"Ne znam kako premijer misli da proda Luku Bar a da je da nekome. Ipak, mislim da je Marković mnogo drugačije protumačen nego što je njegova namjera bila. Ono što je opasnost i što treba podsjetiti je da je Rusija tražila tu luku 2013. godine i da smo tu imali veliku pauzu u odgovoru, više od tri mjeseca. To su opasnosti koje su bile i gdje je u DPS-u postojala jaka struktura koja je htjela da iznajmi tu luku za odmaranje tih brodova", kazao je Krivokapić.

Na pitanje može li Crna Gora biti kolateralna šteta u igri između Istoka i Zapad, Krivokapić kaže da bi mudra politika mogla da je sačuva.

"Politika DPS-a ne da nije mudra, no nam stižu računi njihovih privatnih poslova i to može koštati građane Crne Gore. Ali, želja velikih sila, pa i Rusije će uvijek biti da izvrše svoj uticaj. Ali, mudra politika nas nikad ne bi dovela do ovoga".

Bez međunarodnog posredovanja se ne može riješiti spor oko izbora

Na najavu premijera Markovića o mogućoj obnovi pregovora vlasti i opozicije, Krivokapić kaže - ne treba nam nikakav signal, treba nam direktan odgovor da će izbori biti ponovljeni. To je preduslov da bismo razgovarali", izričit je Krivokapić.

On je siguran da bez posredovanja Evropske unije ne može doći do rješenja.

"Demokratija ne poznaje drugi način do rješenja ovakvih kriza bez izbora", rekao je Krivokapić.

Bonus video: