Sporna izborna komisija u Nikšiću

“Odluka SO da se na predlog DPS-a član OIK iz redova SDP-a zamijeni članom iz SD, suprotna je zakonu i ovakav OIK nije legitiman”
179 pregleda 21 komentar(a)
Nikšić izbori, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić izbori, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.02.2017. 06:13h

Odluka Skupštine opštine Nikšić da se član Opštinske izborne komsije (OIK) iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) zamijeni članom iz Socijaldemokrata (SD) je suprotna zakonu i ovako izabrana OIK Nikšića nije legitimna, što može uticati na lokalne izbore u tom gradu.

To je “Vijestima” saopštila članica nikšićkog odbora SDP-a Elma Adrović, potvrđujući da je ta partija podnijela tužbu Upravnom sudu: ”Vjerujemo da će Upravni sud poništiti tu odluku jer se radi o pravnom nasilju”.

U tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid se navodi da je SO Nikšić razriješila članicu OIK-a Adrijanu Stamatović 10. februara i da je to urađeno na predlog OO DPS-a koji je i predožio člana iz redova SD Vladimira Bojovića.

Podsjeća se da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da lokalni parlamenti imenuje OIK čije članove predlažu partije ili koalicije koje imaju odbornike u SO i da se “izborna komisija imenuje nakon konstituisanja novoizabrane skupštine, na vrijeme od četiri godine”, odnosno u ovom slučaju 2012.

U tužbi se navodi da taj predlog DPS-a “nema pravni osnov u zakonskim i podzakonskim aktima jer je član uzborne komisije Andrijana Stamatović predložena od strane SDP-a, te isti kao jedini mjerodavni i legitimni politički subjeklat ima pravo da zamijeni svog člana”.

“Dakle, DPS nema legitimitet da predlaže, niti da razrješava člana drugog političkog subjekta koji se pojavljuje u izbornom procesu jer se radi o samostalnom političkom subjektu”, navodi se u tužbi. Adrovićeva je rekla da očekuje da će Upravni sud hitno rješavati ovaj predmet s obzirom na to da su lokalani izbori na pragu.

Ukoliko Upravni sud usvoji predlog SDP-a, onda je pitanje kakve će to imati pravne posljednice na sve dosadašnje odluke OIK-a Nikšić.

OIK ima predsjednika i četiri člana u stalnom sazivu i po jednog predstavnika podnosioca izborne liste. Tako, stalni saziv OIK-a nakon zamjene člana iz redova SDP-a, čine po jedan član su iz redova

DF-a i SNP-a, dok je predsjednik i jedan član z redova DPS-a, te jedan iz SD-a.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, izborne komisije odučuju većinom glasova.

Opozicija se pita na 67 od 138 biračkih mjesta

Opoziciji koja bojkotuje izbore u Nikšiću pripada 67, od 138 mjesta predsjednika biračkih odbora, dok DPS-u, PCG i LP pripada 71 mjesto, odlučeno je juče. Predsjednik OO Nove Janko Milatović je kazao da su iskoristili zakonsku mogućnost i da su morali izađi na žrijebanje da ne bi DPS-u i SD-u prepustili da imaju predsjednike svih biračkih mjesta: ”Za pet-šest dana ćemo odlučiti da li ćemo delegirati predsjednike i članove biračkih odbora”. Predsjednici biračkih odbora imaju velika ovlašćenja i mogu opstruisati glasanje.

Bonus video: