Pejović: Napredak se ne ogleda samo u otvorenim poglavljima

"Istakavši da se rezultati preduzetih napora ogledaju ne samo u 26 otvorenih poglavlja nego prevashodno u postepenom preuzimanju evropskih standarda i najboljih praksi koje doprinose unapređenju stanja u mnogim oblastima“, kaže se u saopštenju
59 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2017. 16:17h

Rezultati Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU) ne ogledaju se samo u 26 otvorenih poglavlja, nego prevashodno u postepenom preuzimanju evropskih standarda i najboljih praksi, ocijenio je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je danas razgovarao sa ambasadorom Švajcarske u Crnoj Gori, Filipom Geom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejović je upoznao Gea s dosadašnji napretkom u pregovaračkom procesu.

"Istakavši da se rezultati preduzetih napora ogledaju ne samo u 26 otvorenih poglavlja nego prevashodno u postepenom preuzimanju evropskih standarda i najboljih praksi koje doprinose unapređenju stanja u mnogim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Pejović je informisao Gea o reformama u oblasti vladavine prava i ekonomije, kao i o planovima i aktivnostima koji se preduzimaju u pravcu otvaranja preostalih poglavlja pravne tekovine.

Ge je, kako se navodi, čestitao Pejoviću na imenovanju i posebno na dosadašnjem uspjehu u vođenju pristupnih pregovora i dobrom napredovanju prema članstvu, navodeći da očekuje da će Crna Gora jednako uspješno nastaviti svoj put prema EU i u narednom periodu.

"Na toj liniji je pohvalio lidersku ulogu Crne Gore u procesu evropske integracije i reformske procese u oblasti vladavine prava i ekonomije“, kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o situaciji u EU i državama članicama, kao i o refleksiji aktuelnih dešavanja na politiku proširenja.

"Zajednički su ocijenili da aktuelni izazovi s kojima se EU suočava ne bi trebalo da se odraze na brzinu napredovanja prema članstvu, i da je od presudnog značaja da države nastave s kvalitetnim sprovođenjem reformi koje će proizvoditi konkretne rezultate usmjerene na bolji kvalitet života građana“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: