Iskoristili pravo: Opoziciji 67 mjesta predsjednika biračkih odbora u Nikšiću

Predstavnik Demokratskog fronta, Janko Milatović, kazao je da je opozicija iskoristila zakonsku mogućnost, koja im pripada na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, da imaju predsjednike biračkih odbora
668 pregleda 16 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.02.2017. 16:02h

Kako bi, prema riječima predsjednika OO Nove Janka Milatovića spriječili da DPS i SD imaju predsjednike svih biračkih mjesta na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću opozicija je prisustvovala izboru predsjednika biračkih mjesta.

„Mi smo prosto iskoristili zakonsku mogućnost koja nas sleduje da imamo predsjednike biračkih odbora i morali smo da izađemo na žrijebanje da ne bismo DPS-u i SD-u prepustili da imaju predsjednike svih biračkih mjesta. Za pet-šest dana ćemo donijeti odluku da li ćemo delegirati predsjednike biračkih odbora i članove biračkih odbora što nas sleduje u skladu sa zakonom o izboru odbornika i poslanika”, kazao je Milatović.

Opoziciji koja bojkotuje lokalne izbore pripada 67, od 138, mjesta predsjednika biračkih odbora, dok DPS-u, Pozitivnoj i Liberalnoj partiji pripada 71 mjesto.

Na pitanje novinara kakva je strategija opozicije koja traži da lokalni izbori u gradu pod Trebjesom budu odloženi Milatović je kazao da će se o svemu dogovoriti u naredna tri-četiri dana, pošto sve partije treba da predloge za predsjednike biračkih mjesta dostave do 26.februara.

“Strategija će biti ona koja odgovara svim članovima opozicionih partija. Koalicija koju čine DF, Demos i SNP neće ništa uraditi što bi narušilo jedinstvo opozicije. Odono što bude koncezus”, kazao je Milatović.

Na lokalnim izborima u Nikšiću učestvuju samo vladajuće partije DPS, kojoj je nakon žrijebanja pripalo prvo mjesto na glasačkom listiću, i SD. Opozicija je nakon što je specijalni državni tužioc Milivoje Katnić podnio zahtjev za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Knežević, koji se sumnjiče za „stvaranje kriminalne organizacije” i za „pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja”, odlučila da bojkotuje izbore u Nikšiću. Međutim, nakon što je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao Katniću obavezujuće uputstvo u kome traži da se Mandiću i Katniću ne određuje pritvor opozicija je tražila da se izbori u Nikšiću odlože, kako bi i oni na istim učestvovali.

Što se tiče Rajka Đurića, sekretara IO DPS-a, njihova pobjeda ne dolazi u pitanje učestvovala opozicija na izborima ili ne.

“Kao i na sve dosadašnje izbore DPS izlazi ozbiljno i sa namjerom da pobijedi. Imamo

veliku odgovornost prema građanima Nikšića i mi ćemo u svakom slučaju uraditi sve da Nikšić i dalje ide evropskim putem”, kazao je Đurić.

Na pitanje novinara da li je možda izlišno govoriti o pobjedi, ako na izborima učestvuju samo DPS i SD, Đurić je kazao da niko ne zna šta će se sve desiti.

“Znam da je bilo najavljeno da predstavnici opozicije neće dolaziti na žrijebanje, pa su došli. Ko zna šta će se sve desiti. Što se nas tiče mi smo ozbiljni jer izlazimo na izbore sa namjero da pobijedimo i mi ćemo pobijeditri bili oni sa nama ili ne. Uvijek smo to i radili”, kazao je Đurić.

Imao je poruku i za one koji namjeravaju eventualno da opstruišu izbore.

“Što se tiče onih koji namjeravaju da prave opstrukcije ili bilo kakvo ometanje u izbornom danu na biračkim mjestima moraće da shvate da i za to postoje određene konsekvence koje su u zakonskim normativima predviđeni i moraće da se pozabave sa tom pričom na jedan ozbiljan način. Mnogo ozbiljniji nego što to rade do sad”, poručio je Đurić.

U odnosu na broj odbornika u lokalnom parlamentu određen je i broj predsjednika biračkih odbora – DPS-u je pripalo 61 mjesto, Nova će imati 17 predsjednika biračkih odbora, SDP 14, PzP i DNP po 13, SNP deset, Pozitivna sedam i Liberalna partija tri.

Opozicija ima mogućnost da opstruira izbore u Nikšiću, 12. marta, ako iskoristi zakonsko pravo da imenuje svoje predsjednike biračkih odbora.

Bonus video: