Opozicija mora da probudi apstinente

Rezultat predsjedničkih izbora pokazao je da opozicioni lideri nijesu uspjeli da motivišu oponente vlasti
77 pregleda 41 komentar(a)
predsjednički izbori, glasanje, Foto: Filip Roganović
predsjednički izbori, glasanje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.04.2018. 05:03h

Rezultat predsjedničkih izbora pokazao je da opozicija nije uspjela da motiviše oponente vlasti da izađu na birališta, zbog čega će opozicionari morati da promjene strategiju kako bi smanjili broj apstinenta, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović. Podsjećajući da je izlaznost na izborima u nedjelju bila 64 posto kao i na predsjedničkim izborima prije pet godina. “Izlaznost je očekivana ali ipak drastično niža u odnosu na parlamentarne izbore. Odgovor leži, prije svega, u nesposobnosti opozicije da motiviše birače koji je glasaju na parlamentarnim da isto učine i na predsjedničkim”, kazao je Vujović.

Na izborima za šefa države u nedjelju predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 180.274 glasova, dok su kandidati opozicije zajedno dobili 154.190 hiljada glasova. Istovremeno čak 192.137 građana sa pravom glasa nije izlazilo na birališta, dok je 5.998 glasačkih listića bilo nevažeće.

Predsjednički kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić ne slaže se sa navodima da su birači partija koje su ga podržale na izborima ostale kući. Demokratski front, Demokrate, URA i Socijalistička narodna partija (SNP) su na parlamentarnim izborima 2016. zajedno osvojile 46 hiljada glasova više nego Bojanić na predsjedničkim izborima.

“Na partijama je da analiziraju izborna mjesta od grada do grada i da vide šta se desilo. Meni je najviše žao što nije bila veća izlaznost”, istakao je Bojanić, navodeći da opozicija nije uspjela da podigne izaznost slobodnih građana.

“Kako i zašto ne znam. Možda moja retorika i način komunikacije sa građanima nije bio dobar, i da je to razlog zašto nije izašlo 70 odsto građana“, rekao je Bojanić.

Na predsjedničkim izborima 2013. godine 184.602 birača nije iskoristilo pravo da glasa, što je gotovo 23 hiljade više nego što je osvojio tadašnji predsjednik Filip Vujanović. Tadašnji jedinstveni kandidat opozicije Miodrag Lekić osvojio je gotovo isti broj glasova koliko svih šest opozicionih kandidata u nedjelju.

Podsjećajući da je na parlamentarnim izborima 2016. godine izašlo gotovo 72 odsto građana sa pravom glasa, Vujović je istakao da su uoči glasanja za državni parlament partije angažovanije u komunikaciji sa građanima.

“Na parlamentarnin izborima je veći ulog u igri. Na njima se zaista odlučuje ko će upravljati Crnom Gorom. Ne manje značajno je i što partije, shodno rezultatu, dobijaju budžetske subvencije. Za razliku od parlamentarnih, predsjedničkim izbori predstavljaju veliki trošak. Stoga ne čudi što su partije spremne da ulože puno više novca u parlamentarne izbore u odnosu na predsjedničke”, smatra Vujović.

Na lokalnim izborima svi su motivisaniji

Vujović navodi da slaba izlaznost neće uticati na lokalne izbore u 11 opština, među kojima su najvažniji oni u Podgorici. On navodi da su građani i partije motivisaniji na lokalnim izborima.

“Ne treba miješati lokalne sa predsjedničkim izborima. Za lokalne izbore u Podgorici svi će biti veoma motivisani. Opoziciji je rezultat nedjeljnih izbora velika opomena da može lako izgubiti veliku sanšu da osvoji Podgoricu. No, očigledno je da sa sadašnjim pristupom opozicija pomaže DPS-u da održi vlast”, tvrdi Vujović.

Bonus video: