Ambasador Kipra: Crna Gora dobar primjer u procesu pristupanja EU

Navodi se da je Elijades istakao da je Kipar snažan zagovornik evropske integracije i daljeg proširenja EU, i da će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kako bi se dobri rezultati nastavili i u narednom periodu
82 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.02.2017. 17:33h

Crna Gora je dobar primjer koji mogu slijediti ostale države u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ne samo u sprovođenju reformi i dinamici otvaranja pregovaračkih poglavlja, nego i u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

To je ocijenio ambasador Kipra u Crnoj Gori Konstantinos Elijades u današnjem razgovoru sa ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), Elijades je čestitao Pejoviću na formiranju novog Ministarstva i poželio uspješan nastavak rada na pristupanju EU.

Navodi se da je Elijades istakao da je Kipar snažan zagovornik evropske integracije i daljeg proširenja EU, i da će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kako bi se dobri rezultati nastavili i u narednom periodu.

"Poručio je da Crna Gora predstavlja dobar primjer koji mogu slijediti sve ostale države u procesu pristupanja EU, ne samo u pogledu sprovođenja reformi i dinamike otvaranja pregovaračkih poglavlja nego i u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji i razvoju dobrosusjedskih odnosa", saopšteno je iz MEP-a.

Kako se navodi, Elijades je uputio Pejoviću poziv kiparskog ministra vanjskih poslova Kasulidesa da u narednom periodu posjeti Nikoziju.

Pejović je, dodaje se, upoznao Elijadesa s tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu, s fokusom na rad na otvaranju preostalih pregovaračkih poglavlja.

"Pejović je prenio punu posvećenost Crne Gore sprovođenju reformi i dostizanju evropskih standarda u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava, ekonomskog upravljanja i snaženja administrativnih kapaciteta", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je Pejović zahvalio na dosadašnjoj podršci Kipra u procesu pristupanja EU, i podsjetio da je zahvaljujući posvećenosti Nikozije, za vrijeme kiparskog predsjedništva, otvoreno i privremeno zatvoreno prvo poglavlje u pregovorima s EU - 25.poglavlje, Nauka i istraživanje.

Bonus video: