Milačić: Crnogorska vlast ne želi referendum o najbitnijim istorijskim pitanjima

Još jedna istorijska odluka, koja je, nažalost, donesena bez volje naroda, prema Milačićevim riječima, ticala se priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije
95 pregleda 14 komentar(a)
Marko Milačić
Marko Milačić
Ažurirano: 21.02.2017. 17:18h

Nakon polaska iz Podgorice, učesnici Referenduskog karavana stigli su u zvaničnu posjetu Kosovskoj Mitrovici, gdje ih je na najvišem nivou ugostilo rukovodstvo opštine, na čelu sa predsjednikom Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandrom Spirićem i članovima Privremenog organa.

Ideju održavanja referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, ali i samog Referendumskog karavana, domaćinima je predstavio Marko Milačić, čelnik Otpora beznađu. On je rukovodstvu opštine pojasnio da je pitanje NATO integracija Crne Gore jedno od najvažnijih kada je u pitanju novija istorija Crne Gore, te da je održavanje referenduma o ovom pitanju neophodno.

Još jedna istorijska odluka, koja je, nažalost, donesena bez volje naroda, prema Milačićevim riječima, ticala se priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Crnogorska vlast ne želi referendum o najbitnijim istorijskim pitanjima. A baš, ovdje, na Kosovu i Metohiji možemo vidjeti kako je izgledala i kako izgleda „NATO demokratijaˮ. Anticivilizacijski principi, kakve smo vidjeli i vidimo na Kosovu i Metohiji, sada se Crnoj Gori nameću kao poželjni iako svi dobro znamo da je NATO nedemokratska organizacija. Antidemokratski principi alijanse naročito se ogledaju sada u Crnoj Gori u vidu podrške crnogorske vlasti koja ne želi referendum", rekao je Milačić.

Milačić je kazao da je ulazak Crne Gore u NATO problem male zemlje sa dugom slobodarskom tradicijom koja se guši dvojako: iznutra – od strane vlasti nesmjenjive 30 godina i spolja – od strane njihovih partnera sa istim principima nedemokratičnosti. Prema njegovim riječima, ideja Referendumskog karavana u užem smislu predstavlja borbu za pošteno određenje crnogorskog naroda prema NATO organizaciji, a u širem smislu borba za demokratiju i slobodu jednog naroda.

Predsjednik Privremenog organa izrazio je zahvalnost učesnicima Referendumskog karavana što su posjetili Kosovsku Mitrovicu i nadu da će planirani put biti uspješan a očekivani razultati postignuti.

On je kazao da se Srbija kao glavni faktor stabilnosti u regionu zalaže za neutralnost, što je jedan od uslova stabilnosti regiona, kao i da se nada da u Crnoj Gori postoji volja i želja da se ispoštuje većinska volja naroda.

Spirić je posebno izrazio zadovoljstvo što Karavan kreće baš iz Kosovske Mitrovice, pa je u znak zahvalnosti Milačiću poklonio grb grada.

Bonus video: