Demos: Nećemo kupovati skupe automobile kao Grbović, ni nezakonito dijeliti stanove kao Radojičić

"Nećemo ni otpuštati, a ni nezakonito primati u radni odnos službenike i namještenike kao što su to radili i Radojičić i Grbović, nećemo namještati poslove kako su to oni radili preduzećima koja su bliska vlasti i njima samima, neće biti namještenih tendera..."
94 pregleda 2 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 20.02.2017. 14:04h

Iz Opštinskog odbora Demosa poručuju Nikšićanima da će opozicija, ukoliko izbori budu odgođeni, vrijedno raditi kao što su to uradile njihove opozicione kolege kada su u gradu pod Trebjesom 2002.godine osvojili vlast.

"Nećemo kao što to nije radila ni opoziciona vlast iz 2002. godine prvi radni dan kupovati skupocjene automobile kao što je to radio Veselin Grbović, nećemo nezakonito dijeliti stanove i kredite opštinskim funkcionerima i rukovodećim licima kao što je to radio Nebojša Radojičić, nećemo ni otpuštati, a ni nezakonito primati u radni odnos službenike i namještenike kao što su to radili i Radojičić i Grbović, nećemo namještati poslove kako su to oni radili preduzećima koja su bliska vlasti i njima samima, neće biti namještenih tendera, protiv nas se neće voditi krivični postupci za zloupotrebu položaja za nanešenu štetu opštini, i radnici neće tužiti poslodavca što su im uskraćena prava iz radnog odnosa ili što se nad njima vršio mobbing, poručuju iz nikšićkog Demosa.

Oni podsjećaju da je 2002. godine postizborna koalicija sastavljena od četiri partije, Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Liberalnog saveza u veoma teškim uslovima, složenoj političkoj i privrednoj situaciji u Crnoj Gori i okruženju, kao i "nezapamćenim opstrukcijama državne vlasti ostvarila impozantne rezultate".

"Za vrijeme vršenja vlasti u Nikšiću opozicija je održavala tekuću likvidnost i to isključivo iz sopstvenih izvora. Sve obaveze prema povjeriocima, opština je u tom periodu uredno servisirala, dok se za zarade zaposlenih isplaćivalo samo ono što je i zarađeno. Političkog zapošljavanja, za sve vrijeme vršenja vlasti od strane ove koalicije, nije ni bilo. Kao potvrdu navedenog ističemo da je 31.12.2004. u organima lokalne uprave radilo 383 radnika, dok je već 2009. bilo 630 radnika od čega 491 zaposleni na neodređeno i 139 na određeno vrijeme", ističu iz Demosa.

Podsjećaju da je lokalna vlast, na čelu sa DPS-om, 2011.godine iz kreditnih sredstava isplatila oko dva miliona eura, radi regulisanja viška uposlenih čime je broj radnika u lokalnoj upravi sveden na 415, ali se u izbornoj 2012/2013. samo u lokalnoj upravi, bez javnih ustanova i preduzeća, se povećao na 520. I 2015. dodine je, iz kreditnih sredstava u iznosu od milion eura, isplaćeno 105 radnika zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama, da bi prošle godine, kako ističu iz Demosa, u stalni radni odnos bilo primljeno oko 120 radnika, pa je “ukupna šteta koju je vlast DPS-a proizvela nezakonitim predizbornim prijemima radnika veća od šest miliona eura”.

"Za vrijeme mandata opozicione vlasti u Nikšiću na dan 31.12.2004. godine, ukupne neizmirene obaveze Opštine Nikšić iznosile su skoro 371.446 eura od čega obaveze prema dobavljačima 349.668 eura, dok su obaveze po kratkoročnim kreditima iznosile nevjerovatnih 21.777 eura. Opoziciona vlast je tokom 2004. izmirila obaveze prema dobavljačima u iznosu od skoro 3.283 524 eura, ne želeći da vlast koja pobijedi na izborima 2005. god. bude tužena za taj iznos, kao što je njih tužila Mehanizacija i programat za iznos po glavnici od preko million eura, zbog čega su isplaćena velika sredstva po kamatama", stoji u saopštenju Demosa.

Iako, kako tvrde iz Demosa, DPS na dan 31.12.2011. nije naslijedila nikakve dugove, imala je već obaveze po kreditima u iznosu od 13,2 miliona eura, da bi u vrijeme prve godine vršenja vlasti Veselina Grbovića dug po osnovu kredita narasto na 16,7 miliona, a godinu kasnije taj dug iznosi 19,2 miliona.

"Za razliku od opozicione vlasti koja je uoči izbora održanih 12. marta 2005. ostavila 371 446 eura ukupnih obaveza, od čega svega 21.777 eura kredita, ova vlast uoči izbora koji se održavaju u istom danu kao i 2005. godine, po riječima sekretara za finansije Đoka Krivokapića, ostavlja 39 miliona eura ukupnih obaveza, od čega više od 20 miliona predstavljaju krediti za koje će se u narednom periodu plaćati kamate (za četiri godine mandata Veselina Grbovića na kamate za kredite otišlo je 2,8 miliona eura)", stoji u saopštenju Demos-a.

Napominju da je u vrijeme kada je koalicija vršila vlast u Nikšiću od 2002. do marta 2005. godine od strane Egalizacionog fonda opština dobila svega 380.298 eura, dok je naredne godine kada je vlast preuzeo DPS iz tih sredstava isplaćeno opštini 925.023 eura.

“Za vrijeme vladavine Veselina Grbovića opština iz Egalizacionog fonda dobija 23,6 miliona ili ukupno za vrijeme vladavine DPS-a u Nikšiću od 2005-2016 godine 40 miliona eura. Nije teško zaključiti da bi bez navedenih sredstava danas Nikšić bio apsolutno uništen grad po svakom osnovu”, zaključuju u Demosu.

Bonus video: