O zajedničkoj platformi opozicije: Jesu za jedinstvo, ali imaju uslove

“Nema povratka u parlament sve dok vlast ne prihvati ponavljanje parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na razrješenje "terorističkog napada". Ovo podrazumijeva da akti Specijalnog državnog tužilaštva budu lišeni bilo kakvih političkih implikacija, koje su do sada, nažalost, bile veoma prisutne”, naveo je Bogdanović
60 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2017. 06:24h

Demokratski front i Demokrate saglasni su da opozicija treba da ima jedinstvenu platformu za izlazak iz krize ali i jedni i drugi imaju svoje uslove za koje smatraju da treba da budu osnova zajedničkih uslova koje treba ispostaviti DPS-u.

Član koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović rekao je da opozicija treba da izađe sa platformom za prevazilaženje krize, da ta platforma treba da sadrži ciljeve koji su zajednički cijeloj opoziciji kako bi se DPS primorao da prihvati ponavljanje parlamentarnih izbora. Član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da je taj politički savez opozciji već iznio plan od šest tačaka dok je funkcioner Demokrata Boris Bogdanović rekao da u toj partiji smatraju da se najdublja kriza u posljednjih 15 godina može razriješiti samo ako bude političke volje, prije svega kod DPS-a.

On navodi da su Demokrate potpuno posvećene očuvanju jedinstva 39 poslanika, njihovog zajedničkog osmišljavanja strategije koja će dovesti DPS u pat poziciju iz koje može izaći isključivo prihvatanjem zahtjeva jedinstvene opozicije. “Međutim, mislim da je politički korektno i odgovorno da istaknem principe kojima će se Demokrate rukovoditi prilikom razrješenja političke krize.

“Nema povratka u parlament sve dok vlast ne prihvati ponavljanje parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na razrješenje "terorističkog napada". Ovo podrazumijeva da akti Specijalnog državnog tužilaštva budu lišeni bilo kakvih političkih implikacija, koje su do sada, nažalost, bile veoma prisutne”, naveo je Bogdanović. Drugi princip je, kaže Bogdanović, da sa DPS-om nema pregovora, već se mora djelovati po sistemu "uzmi ili ostavi".

“Imajući u vidu da je do sada taj isti subjekt pogazio ne samo svaki dogovor sa svim strankama koje su učestvovale u Vladi izbornog povjerenja, već i zakone iz korpusa izbornog zakonodavstva koje je Skupština donijela konsenzusom vlasti i opozicije”, rekao je Bogdanović i dodao da se Demokrate zalažu za nestranačku vladu koja bi pripremila uslove za održavanje iole slobodnih parlamentarnih izbora. “A ujedno i lokalnih izbora u onim opštinama u kojima ističe mandat lokalnim parlamentima u 2018. godini. Međutim, ukoliko se politički akteri saglase da je prelazna stranačka vlada u kojoj bi participirao i DPS najbolje rješenje, Demokrate takvo rješenje neće opstruirati, ali u takvoj Vladi neće ni učestvovati”, rekao je Bogdanović.

Medojević je kazao da je DF već opoziciji predložio mjere koje bi pratile uspješni bojkot i da je to optimalan način djelovanja. On je naveo da DF traži osnivanje opozicionog kabineta, koji bi činili predsjednici svih partija, odnosno formiranje opozicione vlade. “Da osnujemo slobodni parlament, paralelne institucije, kad ovi imaju svoj “Katnićev parlament” da i mi imamo svoj, da 39 poslanika zasjeda sa našim dnevnim redom. Predložili smo jedinstvenu listu za Nikšić, gdje sada treba da spriječimo održavanje ovakvih izbora, kao i jedinstvene uslove koje bi ispostavili DPS-u i međunarodnoj zajednici, i zajedničku organizaciju protesta o čijoj se dinamici i porukama možemo dogovoriti”, rekao je Medojević i dodao da iz opozicije nisu dobili odgovor.

Bonus video: