BRITANSKI LIST PIŠE, POZIVAJUĆI SE NA IZVOR IZ BRITANSKE VLADE

Telegraf: Rusija planirala da zbaci Vladu Crne Gore i ubije Đukanovića

Državni udar na dan parlamentarnih izbora i ubistvo prozapadnog premijera su vodili ruski obavještajci uz blagoslov Moskve da bi sabotirali Crnu Goru da postane članica NATO,
73 pregleda 250 komentar(a)
DPS izbori, Foto: Savo Prelević
DPS izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2017. 07:59h

Rusija je planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine, piše britanski Telegraf pozivajući se na izvor u Vladi Velike Britanije.

Državni udar na dan parlamentarnih izbora i ubistvo prozapadnog premijera su vodili ruski obavještajci uz blagoslov Moskve da bi sabotirali Crnu Goru da postane članica NATO, navodi ovaj list.

Plan je propao nekoliko sati prije nego što je trebao biti sproveden u djelo, a moglo je da dođe do krvoprolića i da gurne Crnu Goru u nemire u predvečerje njenog ulaza u NATO.

"Pokušaj državnog udar u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada", rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske Vlade.

List navodi da su britanski ministar Boris Džonson i njegov američlki kolega Reks Tilerson razgovarali o ovom problemu prošle nedjelje na njihovom prvom sastanku.

Interpol sada traži dva Rusa za koje crnogorska vlada kaže da su agenti koji stoje iza svega.

Njih dvojica su skupili malu grupu srpskih nacionalista da napadnu Skupštinu Crne Gore i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, piše Telegraf.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost, a crnogorski specijalni tužilac nije optuživao zvaničnu Moskvu već je okrivio "ruske nacionaliste".

Telegraf navodi da "proruska crnogorska opozicijia" tvrdi da je državni udar laž.

Telegraf takođe navodi da su im izvori rekli da je zavjera tako kreirana da bi se mogli kriviti samo ruski agenti ili nacionalisti, ali da dokazi upućuju da je čitava stvar morala biti podržana od visokih zvaničnika.

"Pričate o zavjeri da poremetite ili na neki način preuzmete neku vladu. Ne možete očekivati da sve to nije neko odobrio", kazao je jedan od izvora za Telegraf.

Preporučujemo za Vas