"ZA SLOBODAN DAN RADNIKA"

Alternativa poziva građane: Ne kupujte nedjeljom

“Alternativa” ističe da je Zakon o radu nemoguće sprovesti jer Inspekcije rada nemaju dovoljan broj ljudi, instrumente i volju da se bore na tom polju, a da je Vlada nesposobna da zaštiti radnike
92 pregleda 17 komentar(a)
Alternativa Crna Gora, Foto: Alternativa Crna Gora
Alternativa Crna Gora, Foto: Alternativa Crna Gora
Ažurirano: 18.02.2017. 14:46h

„Alternativa“ poziva crnogorske građane da ne trguju nedjeljom jer ako se to desi poslodavcu bi bilo preskupo da i toga dana drži radnike u trgovini pa bi im dao slobodan dan.

„Akcija može da uspije samo ako mi kao pojedinci sve ono što nam treba kupimo subotom. Jednostavno i efikasno. Preko 50 000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan nedjeljno. Svakog mjeseca oni odrade jednu čitavu nedjelju besplatno za svog poslodavca”, navodi se u saopštenju “Alternative”

Oni podsjećaju da je poslodavac dužan,. po Zakonu o radu, da zaposlenima obezbijedi makar jedan Slobodan dan slobodno, što se, kako ističu, ne poštuje u trgovini, građevinarstvu, security agencijama…

“Spisak poslova gdje nema nijednog slobodnog dana se samo povećava. U ovoj zloupotrebi radnika učestvujemo svi mi. Jedan dio crnogorske javnosti je uvjeren da će Crna Gora prestati da postoji ako firme ne budu radile nedjeljom. U mnogim zemljama Evrope potpuno je normalno da kompanije ne rade nedjeljom. Te zemlje imaju 10-20 puta veću produktivnost od naše zemlje, a njihove ekonomije su primjer ekonomičnosti i uređenosti. Prava radnika u tim zemljama su u vrhu prioriteta”, stoji u saopštenju.

“Alternativa” ističe da je Zakon o radu nemoguće sprovesti jer Inspekcije rada nemaju dovoljan broj ljudi, instrumente i volju da se bore na tom polju, a da je Vlada nesposobna da zaštiti radnike.

“Čak ni prijave radnika/ca, kojih je sve više, ne daju rezultate. U ovom trenutku jedini način da se djeluje je da se nedjelja uvede kao neradni dan. ‘Alternativa’ je mnogo puta do sada pokušavala da kontaktira Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Vladu i Odbor za rad i socijalno staranje. Nijesmo dobili odgovor na našu inicijativu”, zaključuju iz “Alternative”.

Preporučujemo za Vas