Protjerani ruski špijun radi u Crnoj Gori

Repin protjeran iz Britanije 2010. nakon što je uhvaćen u pokušaju da za agente vrbuje političare i visoke zvaničnike
181 pregleda 58 komentar(a)
Mihail Rjepin (prvi s lijeva), Foto: Telegraph.co.uk
Mihail Rjepin (prvi s lijeva), Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 18.02.2017. 12:42h

Visokorangirani diplomata u ambasadi Rusije u Crnoj Gori Mihail V. Rjepin je prije šest godina protjeran iz Velike Britanije zbog špijunaže.

Britanski "Telegraf" je 2011. godine objavio da je Rjepin godinu ranije protjeran iz Britanije nakon što je uhvaćen u pokušaju da za agente regrutuje političare i visoke zvaničnike Vlade.

Iz ruske ambasade u Podgorici "Vijestima" nijesu odgovorili da li je Rjepin bio umiješan u špijunažu niti koja mu je funkcija u ambasadi. Ni iz ministarstva vanjskih poslova "Vijestima" nije odgovoreno da li su bili upoznati sa činjenicom da je Rjepin protjeran iz Londona, a nije odgovoreno ni šta će Ministarstvo tim povodom uraditi.

Država domaćin može spornog diplomatu i prije njegovog dolaska zvaničnom notom proglasiti nepoželjnom osobom bez obrazloženja, a to može uraditi i u svakom trenutku njegovog boravka u zemlji, bilo javno ili bez obavještavanja javnosti. U praksi se to rijetko primjenjuje, već se neformalnim kanalima obavijeste vlasti države gosta o neprihvatljivim aktivnostima diplomate, koji obično ubrzo napusti zemlju.

U slučajevima poput Rjepinovog, diplomatski ekspert rekao je "Vijestima" da bi država domaćin informacije o špijunskim aktivnostima diplomate trebalo da dobije od svojih službi bezbjednosti, kako bi mogla da reaguje, a "svakako ne na osnovu novinskih članaka".

"Ni to što je eventualno špijunirao u državi iz koje je protjeran, ne znači da se time bavi u državi gdje je potom upućen", rekao je sagovornik "Vijesti".

U tekstu koji je objavio "Telegraf" navodi se da je Rjepin u ruskoj ambasadi bio treći sekretar u političkom odjeljenju i da je protjeran nakon samo dvije godine službovanja u Londonu. On je Britaniju napustio u decembru 2010. godine, a nakon toga je iz Moskve protjeran britanski diplomata.

Rjepin je bio redovan na diplomatskim zabavama, a "Telegraf" piše da su to prilike koje obavještajci koriste za kontakte sa političarima i važnim državnim službenicima, koje bi kasnije mogli vrbovati.

"Vjerovatno je diplomirao u jednoj od elitnih diplomatskih akademija u Moskvi, koje su podučavale ruske špijune jezicima i mračnim vještinama još iz hladnog rata”, navodi se u tekstu koji je Telegraf objavio prije šest godina.

Navodi se da je Rjepin mlađi oficir u ruskoj Spoljnoj obavještajnoj službi (SVR), jednoj od nasljednica KGB-a, koji je u Londonu djelovao pod diplomatskom maskom. On je, kako se ističe, bio dio špijunske agencije poznate kao "Rezidentura".

U tekstu se pojašnjava da je “Rezidentura” podeljena na uprave ili "linije" i da su neki oficiri angažovani u prikupljanju ekonomskih i naučnih obavještajnih podataka, dok su drugi zaduženi za "tehničke operacije", uključujući “provaljivanja” u ključne vladine zgrade, preduzeća ili druge ambasade.

Tražio agente u politici

"Telegraf" Rjepina opisuje kao "mladog, zgodnog i komunikativnog", navodeći da je ruski diplomata bio dio političkog direktorata poznatog kao "Linija PR". Njegov posao je bio da prepoznaje talentovane agente u svijetu politike koji su bili u poziciji da obezbijede informacije koje bi Rusiji dale političku i ekonomsku prednost.

"Pokazivao je entuzijazam u izvršavanju zadataka poput “kultivisanja" osoba koje bi mogle biti vrijedne Rusima, zbog čega je brzo zapao za oči agentima britanske službe MI5, koji su bili zaduženi za nadgledanje ruskih diplomata”, navodi se.

Bonus video: