Vujanović zaboravio na Tivat i Herceg Novi

Vujanović kazao da nema zakonskih osnova za odlaganje izbora u Nikšiću, iako je prošle godine to predlagao za Tivat
96 pregleda 22 komentar(a)
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2017. 06:29h

Predsjedsjednik Crne Gore Filip Vujanović odbio je zahtjev za odlaganje lokalnih izbora u Nikšiću, navodeći da za to nema zakonske osnove, iako je 2012. godine odložio lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom. Odgovarajući na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) za odlaganje izbora u Nikšiću, Vujanović je kazao da ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat SO ističe 27. marta.

Podsjećajući da je prošlog februara Vujanović izrazio spremnost da odloži izbore u Tivtu, funkcioner SDP-a Ivan Vujović kazao je da je predsjednik tada bio konstruktivan prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

“Vujanović je prije nepunu godinu iskazao spremnost da odloži izbore u Tivtu nakon što bi se promijenila “jedna jedina odredba Zakona o lokalnoj samoupravi”. Kada je politički odgovaralo partiji, čiji je bio potpredsjednik, bio je veoma otvoren”, kazao je Vujović.

Vujanović je prošlog febrauara izjavio da je spreman na kooperativnost koja podrazumijeva da se samo jedna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi unese, kojom će se mandat parlamenta u Tivtu produžiti od 7. maja do novih izbora koji bi se održali istovremeno sa parlamentarnim. Izbori u Tivtu su ipak zakazani za 17. april.

Predsjednik je odložio datum izbora u Tivtu i Herceg Novom 2012. godine, kada je HGI tražio da se ne glasa na katolički Uskrs. Vujanović je tada datum izbora sa 8. aprila pomjerio na 7. april.

Vujović smatra da odlaganje izbora u Nikšiću ne odgovara DPS-u zbog čega Vujanović neće da riješi problem. “Crnoj Gori treba predsjednik države koji rješava probleme, a ne onaj koji žmuri na njih”.

Opozicija nije predala izborne liste za izbore u Nikšiću zbog najave hapšenja poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića. Dok su iz opozicije tada ocijenili da nema elementarnih uslova za njihovo održavanje, izborne liste predali su DPS i Socijaldemokrate.

Vujanović je ocijenio da bi svi organi lokalne samouprave u Nikšiću izgubili legitimnost funkcionisanja i zakonitog rada ako se izbori ne bi održali 12. marta. On je rekao da je zbog toga zakonski nemoguće odlagati izbore.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) smatra da zakonska mogućnost za odlaganje izbora nije propisana, navodeći da Vujanović treba da organizuje konsultacije sa svim partijama.

“Nije mi jasno kako se izbori mogu odložiti zbog Uskrsa, a ne mogu zbog smirivanja tenzija i stvarne izborne utakmice u Nikšiću. Ovdje se radi o odlaganju od par dana".

Bonus video: