Čelnicima Glavnog grada niže plate

Skupština će se na sjednici zakazanoj za 28. februar izjasniti i o dodatku na zaradu zaposlenih u javnim ustanovama čiji je osnivač Glavni grad. Odlukom je predviđeno da se dodatak na osnovnu zaradu dodjeljuje od pet do 30 odsto
169 pregleda 6 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.02.2017. 16:49h

Odbornici u Skupštini glavnog grada bi na narednoj sjednici trebalo da donesu izmjenu odluke, kojom je predviđeno smanjenje zarada lokalnim funkcionerima i licima koje imenuje lokalni parlament.

Izmjenama Odluke o zaradama lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština glavnog grada predviđeno je smanjenje koeficijenata za zarade gradonačelnika, predsjednika Skupštine, zamjenika gradonačelnika, glavnog administratora i sekretara Skupštine.

Izmjenama odluke je gradonačelniku utvrđen koeficijent 23, a prethodnom odlukom je bio 25.

Predsjedniku Skupštine je u skladu sa smjernicama Ministarstva finansija koeficijent određen na 21,16, a prethodnom odlukom, usvojenom u maju 2016. godine, bio je 23.

Zamjeniku gradonačelnika utvrđen je koeficijent 21,16 koji odgovara koeficijentu zamjenika generalnog sekretara Vlade, dok je glavnom administratoru utvrđen koeficijent 18,4, koji odgovara koeficijentu predsjednika Komisije za žalbe. Prethodnom odlukom je zamjenik gradonačelnika imao koeficijent 23, a glavni administrator 20.

Sekretaru Skupštine utvrđen je koeficijent 17,48, što odgovara koeficijentu starješine samostalnog organa uprave.

Izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu je zvanje rukovodioca posebne službe raspoređeno u grupu poslova 7, izraženu koeficijentom 15,64.

Posebne službe u lokalnoj upravi Glavnog grada su Komunalna policija, Služba zaštite, Služba za unutrašnju reviziju, Centar za informacioni sistem i Komunalna inspekcija.

Zvanje rukovodioca stručne službe i menadžera raspoređeno je u grupu poslova 9, izraženo koeficijentom 14,72, dok je zvanje pomoćnika starješine organa uprave raspoređeno u podgrupu 12 i izraženo koeficijentom 12,42, što odgovara podgrupi i koeficijentu koji je zakonom propisan za pomoćnika starješine organa uprave u sastavu.

Zvanje pomoćnika starješine posebne službe i pomoćnika starješine stručne službe izraženo je koeficijentom 11,5, što je približno zvanju sekretara stalnog radnog tijela vlade.

Posao šefa kabineta gradonačelnika utvrđen je u okviru ekspertsko-rukovodnog kadra sa koeficijentom 9.4, što odgovara koeficijentu koji je zakonom propisan za šefa kabineta ministra.

Predviđeno je da se zaposlenom na određenom radnom mjestu na kome se poslovi obavljaju u zvanju u okviru kategorije ekspertski i izvršni kadar i zvanju namještenika utvrđuje dodatak na osnovnu zaradu u procentu do 15 odsto.

Zaposlenom na radnom mjestu na kome se poslovi obavljaju u zvanju šef ili koordinator službe, odjeljenja ili drugom odgovarajućem zvanju, dodatak na osnovnu zaradu utvrđuje se u procentu do pet odsto. Izmjene Odluka se donose radi usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim su izmijenjeni koeficijenti za obavljanje određenih funkcija.

Predviđen i dodatak od 30 odsto

Skupština će se na sjednici zakazanoj za 28. februar izjasniti i o dodatku na zaradu zaposlenih u javnim ustanovama čiji je osnivač Glavni grad.

Odlukom je predviđeno da se dodatak na osnovnu zaradu dodjeljuje od pet do 30 odsto.

Dodatak do 30 odsto će dobiti montažer – tehničar rasvjete, montažer tehničar tona i koordinator umjetničkog programa u KIC-u „Budo Tomović“.

Do 25 odsto će dobiti konzervator i muzejski tehničar u JU „Muzeji i galerije“.

Dodatak od pet odsto, na primjer, dobiće bibliotekari u biblioteci „Radosav Ljumović“, sufler u JU „Gradsko pozorište“ili šef odjeljenja računovodstveno-finansijskih poslova u JU „Muzeji i galerije“.

Planirana i dodjela varijabile do 80 odsto prosječne plate

Odbornici će se izjasniti i o Odluci o varijabilnom dijelu zarade, kojom zaposleni koji „postiže izuzetne rezultate i kvalitet rada“, može za pojedini mjesec dobiti do 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

"Varijabilni dio zarade može se isplaćivati kvartalno ili polugodišnje... iz dodijeljenih budžetskih sredstava organa, odnosno službe u kojoj zaposleni radi sa pozicija obezbijeđenih za zarade i pozicije ostale naknade”, navodi se u obrazloženju odluke.

Bonus video: