Zaštitnik ljudskih prava i sloboda: Političari hitno da smire tenzije

"Očigledno je da se negativna atmosfera sa političkog podijuma prenijela i na građane, pa smo svjedoci veoma negativnih ponašanja i izražavanja mišljenja, kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava, posebno u sferi društvenih medija i portala"
51 pregleda 4 komentar(a)
Demokratski front Skupština incident, Foto: Luka Zeković
Demokratski front Skupština incident, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2017. 15:14h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković izrazio je zabrinutost i osudio aktuelna dešavanja u političkom i javnom životu Crne Gore, u kojima se, kako je naveo, na krajnje neprimjeren način izražavaju stavovi i pokušavaju ostvariti ciljevi i apeluje na hitno smirivanje tenzija.

"Scene nedostojne bilo kog mjesta u demokratskoj i pravnoj državi viđene su prethodnog dana u crnogorskom parlamentu, a ukupnu situaciju dodatno pogoršava što su glavni akteri poslanici, predstavnici naroda, koji bi trebalo da budu njihovi dostojni reprezenti i uzori. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se u zakonodavnom domu i mjestu koje treba da je simbol i reper demokratskih kapaciteta države dešavaju scene nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog, a posebno nedopustivo vrijeđanje po etničkim i drugim ličnim svojstvima. Političari, kao nosioci odgovornih funkcija, uvijek i na svakom mjestu u skladu sa tim treba da prilagode i svoje istupanje i djelovanje", navodi se u saopštenju Bakovića.

On je pozvao na smirivanje situacije i povratak kulturi dijaloga.

"Očigledno je da se negativna atmosfera sa političkog podijuma prenijela i na građane, pa smo svjedoci veoma negativnih ponašanja i izražavanja mišljenja, kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava, posebno u sferi društvenih medija i portala. U tom kontekstu, očekujemo efikasnu reakciju svih organa nadležnih za sprovođenje zakona. I današnja događaja i nemile scene ispred državnih organa opominju da sve probleme treba rješavati unutar institucija sistema i legitimnim sredstvima. Ne dovodeći u pitanje pravo na protest i iskazivanje građanskog nezadovljstva smatramo da ono mora biti odmjereno u odnosu na očuvanje temeljnih vrijednosti jednog društva, prije svega vladavinu prava kao i javni red i mir. Zbog ukupnih dešavanja u društvu, Zaštitnik poziva na mir, toleranciju i dijalog kao jedini put za prevazilaženje svih problema", zaključio je Baković

Bonus video: