Vlada: Agresivno i nasilničko ponašanje dijela poslanika opozicije

"Ne samo da je riječ o nedopustivnom ponašanju predstavnika građana, već smo svjedoci primjene nasilja, napada i prijetnji, demonstracije sile i niza uvreda uključujući i uvrede upućene na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kolegama poslanicima u parlamentu", kaže se u saopštenju
66 pregleda 38 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 16.02.2017. 12:21h

Crnogorska Vlada očekuje da Vrhovno državno tužilaštvo preduzme sve mjere iz svoje zakonske nadležnosti i brzom i efikasnom istragom procesuira sve učesnike jučerašnjih napada na poslanike u parlamentu.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) juče su nakon što je ukinut imunitet njihovim poslanicima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću ušli u Skupštinu Crne Gore i napali poslanike Demokratske partije socijalista (DPS) vrijeđajući ih i gurajući.

Vlada je ocijenila da događaji u Skupštini Crne Gore predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost zbog agresivnog i nasilničkog ponašanja dijela poslanika opozicije i podrivanja integriteta parlamenta kao zakonodavne vlasti.

"Ne samo da je riječ o nedopustivnom ponašanju predstavnika građana, već smo svjedoci primjene nasilja, napada i prijetnji, demonstracije sile i niza uvreda uključujući i uvrede upućene na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kolegama poslanicima u parlamentu", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, poslanici nijesu dobili mandat da fizički napadaju kolege i primjenom sile ostvaruju svoje političke ciljeve.

"Vlada osuđuje jučerašnji događaj i ističe da je parlament mjesto u kojem treba njegovati toleranciju, pravo na drugačije mišljenje i različit politički stav, mjesto na kojem se donose zakoni i gdje treba da počiva vladavina prava, a ne samovoljna anarhija dijela poslanika opozicije", kaže se u saopštenju.

Scene koje je vidjela cijela crnogorska javnost jasno upućuju, kako se ocjenjuje, na evidentno nasilničko ponašanje.

"Vlada očekuje da Vrhovno državno tužilaštvo preduzme sve mjere iz svoje zakonske nadležnosti i brzom i efikasnom istragom procesuira sve učesnike jučerašnjih napada na poslanike, i na taj način zaštiti integritet Skupštine kao zakonodavne vlasti u Crnoj Gori, kao i svakog njenog poslanika lično", kaže se u saopštenju.

Bonus video: