Medojević: Đukanović preko Katnića i kontrolisanih medija nastavlja progon lidera DF-a

"Parlament ne funkcioniše i niko ne kontroliše vlast. Situacija se dodatno dramatizuje, pokušajem Katnića da bez odobrenja svog šefa Vrhovnog državnog tužioca i bez odluke Suda zatrazi skidanje imuniteta i hapšenje lidera DF-a, bez ijednog materijalnog dokaza"
15 komentar(a)
Nebojša Medojević, Florijan Han
Nebojša Medojević, Florijan Han
Ažurirano: 16.02.2017. 13:03h

Lider Pokreta za promjene (PzP) i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) kazao je danas da se Crna Gora suočava sa najvećom političkom, ekonomskom i bezbjednosnom krizom od uvođenja visepartijskog sistema koja je posljedica odluke režima lidera DPS-a Mila Đukanovića da se vlast brani svim sredstvima i po svaku cijenu.

Medojević je to kazao tokom svoje vanredne radne posjete Berlinu gdje se susreo sa Joakimom Beretelom zamjenikom generalnog direktora za spoljnu politiku i bezbjednost u uredu njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Ta odluka Đukanovića da ni po koju cijenu ne dozvoli slobodne izbore, bez krađa, ucjena, prevara i političke korupcije, postala je svima jasna organizacijom lažnog državnog udara na dan izbora, kada je zloupotrevljavajući specijalnog državnog tužioca Katnića, direktno se umješao u izborni proces sa ciljem da pohapsi i eliminiše lidere opozicije. Zbog takvog brutalnog napada na demokratiju i slobodno izražavanje volje birača, kompletna opozicija bojkotuje Parlament. Umjesto dijaloga i politickog rješenja krize, Đukanović preko Katnića i kontrolisanih medija nastavlja progon lidera DF-a i represiju prema neistomišljenicima, što dovodi do radikalizacije prilika u zemlji", istakao je Medojević.

On je dodao da je politički sistem u Crnoj Gori paralisan.

"Parlament ne funkcioniše i niko ne kontroliše vlast. Situacija se dodatno dramatizuje, pokušajem Katnića da bez odobrenja svog šefa Vrhovnog državnog tužioca i bez odluke Suda zatrazi skidanje imuniteta i hapšenje lidera DF-a, bez ijednog materijalnog dokaza . Činjenica da je vrhovni državni tuzžilac morao pismenim naređenjem da spriječi svog podređenog da kršeći Ustav i zakone hapsi lidere DF-a bez dokaza, je najbolji dokaz da je Crna Gora i u ozbiljnoj krizi pravne države. Ako tome dodamo i pravi rat koji traje mjesecima između narko kartela lojalnih rezimu i nezavisnih narko kartela u kojem je ubijeno preko 20 ljudi, jasno je da je Crna Gora i u bezbjednosnoj krizi", kazao je Medojević.

Predsjednik PzP-a je rekao i da na sve to Evropska unija ćuti i ne preduzima ništa.

"Ja sam ovdje da tražim internacionalizaciju krize u Crnoj Gori, jer je nepovjerenje izmeđju režima i opozicije ogromno i dijalog je nemoguć bez međunarodnog posredovanja. DF traži da EU u slucaju Crne Gore postupi isto kao u slučaju Makedonije i da preuzme odgovornost za ugrožavanje osnovnih demokratskih i evropskih vrijednosti kao sto su demokratija, fer izbori, političke slobode, vladavina prava, koje su ozbiljno ugrožene u Crnoj Gori od strane Đukanovića" istakao je Medojević.

On se susreo i sa Florijanom Hanom, izvjestiocem kluba poslanika CSU u Bundestagu za spoljnu politiku, bezbjednost i ljudaska prava.

Medojević je Hana upoznao sa kako ističe "nezakonitom i protivustavnom akcijom Đukanovića koji je specijalnom državnom tužiocu naredio hapšenje lidera DF-a, koje je trebalo da se desi juče, uz pomoć nezakonite incijative Katnića i to na sjednici krnjeg Parlamenta zakazanog potpuno suprotno Poslovniku i Ustavu".

"Crna Gora je u procesu pridruživanja EU i EU ima odgovornost za ovo dramatično ugrožavanje demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori. Ja sam ovdje da tražim da se EU i Njemačka odmah uključe u stvaranje neophodnih političkih uslova za mirno rješenje državne krize, koje je nemoguće bez međunarodnog posredovanja. Zemlja sa krnjim Parlamentom, i specijalnim tužiocem koji svjesno krši zakone i otvoreno proganja opoziciju, javnim finasijama u stanju bankrota i ratom transnacionalnih narko kartela, je zemlja sa ozbiljnim problemima i EU ne može to da nijemo posmatra. Kriza se mora rješavati odmah, ako se želi mirno rješenje. Kriza se neće riješiti sama, niti će Đukanovic odustati od namjernog izazivanja haosa, bez direktnog uključenja EU i Njemačke", istakao je Medojević.

Medojević je saopštio da je Han rekao da vrlo ozbiljno shvata zahtjeve opozicije o čemu će već krajem ove nedjelje na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu obaviti konsultacije sa zainteresovanim stranama.

Bonus video: