Ivančević: Parlamentarne izbore održati 2018, lokalne u Nikšiću odložiti...

Prema njegovim riječima, nacionalistička opozicija oličena u DF-u pokazala je svoje pravo lice i naličje, artikulišući primitivizam i nasilje u najbrutalnijim oblicima
70 pregleda 20 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 16.02.2017. 09:20h

Održavanje parlamentarnih izbora iduće godine, odlaganje parlamentarnih izbora u Nikšiću i povratak opozicije u parlament, rješenja su za izlazak i političke krize u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.

Prema njegovim riječima, najnovija politička kriza pokazala je, po ko zna koji put, slabost državnih organa i nikada izraženije stranačke interese, a zajedničko im je to što je najveći i jedini gubitnik ovog političkog haosa država Crna Gora i svi njeni građani.

Kako je rekao, vodeći računa isključivo o interesima Crne Gore, Crnogorska u ovim događajima nije htjela dolivati ulje na vatru, "ali sada je pravi trenutak da iznesemo svoj sud o akterima ozbiljne političke krize koja našu državu drži zarobljenom i stavlja je u centar pažnje, ne samo regiona, već i mnogo šire".

"Iskreno žalimo što je jedan od najznačajnijih državnih organa, kakvo je svakako Vrhovno državno tužilaštvo, postupajući u jednom, za državu veoma važnom i značajnom predmetu, samo ukazalo na svoje slabosti, čineći upitnom i svoju ozbiljnost. Subordinacija u postupanju dva najznačajnija tužioca u zemlji jasno nam je pokazala nejedinstvo ovog državnog organa čime su nanijeli nemjerljivu štetu i ovom državnom organu i samoj državi", kazao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, nacionalistička opozicija oličena u DF-u pokazala je svoje pravo lice i naličje, artikulišući primitivizam i nasilje u najbrutalnijim oblicima.

"I ovom prilikom su učinili sve da sebi daju mnogo veći značaj nego što ga u stvarnosti imaju ili im na bilo koji način pripada. Jasnije nego ikada ranije pokazali su da oni nijesu opozicija aktuelnoj vlasti nego isključivo i prije svega državi Crnoj Gori", naveo je Ivnančević.

Kako je rekao, njihov odnos prema državnim organima Crne Gore, kakvi god da su, najblaže rečeno je neprimjeren, a realno ocjenjujući nedozvoljen.

"Činjenica da se protiv dva najznačajnija lidera DF-a vodi krivični postupak za veoma ozbiljna krivična djela stavlja u ozbiljnu zonu odgovornosti ovu cjelokupnu političku organizaciju, naročito kada smo svjedoci uznemirenja javnosti usled njihovog ponašanja i postupanja do te mjere da se zbog njih mora stavljati na noge, po ko zna koji put, cjelokupni policijski aparat države", ocijenio je Ivančević.

Dio građanske opozicije, dodao je, svojim svrstavanjem i solidarisanjem sa DF-om, najveću štetu nanosi samom sebi i ukupnoj nadi da građanski opozicioni put nema alternativu za ozdravljenje naše države.

"Naravno da državi nećemo pomoći solidarišući se sa ultranacionalističkim i antievropskim snagama. DPS i njihovi državni organi izigravaju nevinost, duboko zakopavajući glavu u pijesak poput noja. Njihova odgovornost za ovakvo stanje u zemlji je svakako najveća jer su oni zarad svojih interesa pothranjivali ovu i ovakvu nacionalističku opoziciju, a državu i njene institucije držali zarobljenim svojim nesposobnim, ali poslušnim kadrovima", poručio je Ivančević.

Upravo zato je, smatra on, Crna Gora i danas, deceniju nakon obnove nezavisnosti, partijska država sa neizgrađenim institucijama, pravljenim upravo po mjeri DPS-a, a ne države Crne Gore.

"Za izlazak iz preduge političke i sveukupne krize, a na dobrobit države Crne Gore postoji samo jedan i jedini put ili izlaz. Odmah, za isti sto, moraju sjesti vlast i opozicija i napraviti konsenzus oko političkih poteza koji zemlju izvode iz krize. Svi dobronamjerni politički akteri moraju prihvatiti ovakvu ponudu i ponovo je najveća odgovornost na DPS-u koji mora pokrenuti ovakvu inicijativu", rekao je Ivančević.

On je poručio da se mora mora postići sveobuhvatan dogovor da se parlamentarni izbori održe zajedno sa predsjedničkim iduće godine.

"Da se dogovori odlaganje izbora u Nikšiću i da se opozicija vrati u parlament. Ovakav dogovor rješava političku krizu u Crnoj Gori i svima daje nadu da sami možemo izaći iz krize u kojoj se nalazimo", naveo je Ivančević.

On je poručio da makedonska kriza i tamošnje strano posredovanje budu primjer i motiv da pomognemo sami sebi.

"Oni koji ovakav scenario ne prihvataju i priželjkuju neki drugi rasplet događaja, rade o glavi državi Crnoj Gori", zaključio je Ivančević.

Bonus video: