Hajduković pisao Skupštini i Markoviću: Crnogorska tragedija i povratak u Skupštinu

Da je u proteklih 11 godina vođena mudro, humano, sa puno znanja i puno ljubavi i patriotizma; Crna Gora bi po kvalitetu života građana već danas bila među deset najboljih evropskih država i nezadrživo na putu ka najboljoj evropskoj državi
8 komentar(a)
Dragan Hajduković
Dragan Hajduković
Ažurirano: 15.02.2017. 13:40h

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo Skupštini Crne Gore i predsjedniku Vlade Crne Gore pod nazivom "Crnogorska tragedija i povratak u Skupštinu".

Pismo prenosimo integralno:

Po prirodnoj ljepoti Crna Gora je jedna od najljepših država svijeta, a po prirodnom bogatstvu u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora je najbogatija država Evrope. Da je u proteklih 11 godina vođena mudro, humano, sa puno znanja i puno ljubavi i patriotizma; Crna Gora bi po kvalitetu života građana već danas bila među deset najboljih evropskih država i nezadrživo na putu ka najboljoj evropskoj državi. Ponavljam, sa teritoriom koju je imala i sa malim brojem stanovnika, Crna Gora je mogla biti najbolja evropska država; sve sem najbolja evropska država je neuspjeh i nesposobnost.

Umjesto procvata Crne Gore i blagostanja građana u toku je najveća crnogorska tragedija svih vremena.

Najljepši djelovi crnogorske teritorije su trajno obezvrijeđeni i razoreni rasprodajom i divljačkom gradnjom.

Uništavaju se šume i bogom dana teritorija za proizvodnju dovoljnih količina zdrave hrane. Građani kao da nijesu svjesni da uvozom nekvalitetne hrane, tajkuni i režim zbog ličnog bogaćenja truju njih i njihovu djecu.

Pod maskom privatizacije je opljačkana bivša društvena imovina i uvedena najsurovija vrsta liberalnog kapitalizam sa elementima feudalizma u kome je građanin bespomoćni rob domaćih i belosvetskih tajkuna.

Sve veći dugovi države i opština nas neizbježno vode u dužničko ropstvo.

Zbog nesposobnosti a vjerovatno i saučesništva vlasti, Crna Gora je već četvrt vijeka raj za organizovani kriminal. Ako jednog dana dođe Predsjednik Vlade koji zaista želi da u Crnoj Gori suzbije organizovani kriminal, realno će i on i njegovi ministri i njihove porodice i brojni pripadnici policije biti u životnoj opasnosti. Bojim se da će biti proliveno puno nevine krvi prije nego masovni organizovani kriminal bude pobijeđen, pogotovo ako smo, a izgleda da jesmo, postali teritorija značajna za poslove inostrane mafije.

Uporedo sa obezvređivanjem teritorije i razaranjem ekonomije unazađeni su zdravstvo i obrazovanje, a najgore od svega došlo je do stravičnog ljudskog pada, dubokih podjela u društvu i poremećaja sistema životnih vrijednosti...

Najkraće rečeno, Crna Gora je dovedena na prag suštinskog nestajanja. Katastrofalno loše vođenje Crne Gore ugrožava dugovječnost naše države mnogo više od svih protivnika njenog postojanja. Protivnici postojanja Crne Gore su bezopasna prehlada u poređenju sa smrtonosnom upalom pluća koju predstavlja ovakva vlast. Ja nijesam sud istorije, ali vjerujem da će sud istorije reći da je vrh DPS, uz podršku bivših i sadašnjih satelita, zbog ličnog bogaćenja izvršio jednu od najvećih pljački građana i veleizdaja države u cjelokupnoj istoriji čovječanstva.

Poslije oktobarskih izbora za Crnu Goru je najbolje bilo formiranje vlade nacionalnog jedinstva i spasa ali su manjinske partije propustile istorijsku šansu da koristeći veliku moć koja im se našla u rukama nametnu takvo rešenje.

U ovom trenutku vidim samo jedno rešenje za zaustavljanje crnogorske tragedije i dalji porast opasnih podjela i tenzija. Potrebno je da Skupština Crne Gore postane kompletna to jest da se opozicija odmah vrati u Parlament. Naravno, opozicija ne treba da se vrati u Parlament kao dekoracija i žrtva koja svako glasanje gubi 42:39. Interes Crne Gore je da se opozicija vrati u Skupštinu kao neko ko zaista može uticati na donošenje odluka. Dakle ne opozicija kao dekoracija nego opozicija kao aktivan učesnik u naporu da Crna Gora bude bolja.

Zbog toga kao sigurno najjednostavnije a vjerujem i najbolje rešenje predlažem da se opozicija vrati u Parlament uz samo jedan uslov, da se u okviru sadašne Skupštine postigne sledeći dogovor o načinu donošenja odluka: Za donošenje bilo koje odluke potrebna je najmanje jedna četvrtina prisutnih poslanika opozicije. To praktično znači da bi u slučaju da je prisutno svih 39 poslanika opozicije za usvajanje neke odluke bilo potrebno deset njihovih glasova.

Pozivam sve poslanike Skupštine Crne Gore, a prije svega Predsjednika Skupštine Crne Gore, Predsjednika Vlade Crne Gore i poslanički klub manjina u Skupštini Crne Gore da po hitnom postupku predlože ovakvo konstruktivno rešenje, čime bi se konačno kompletirala naša Skupština, doprinijelo opštem smanjenju tenzija i ispoštovala volja one polovine Crne Gore koja je glasala za opoziciju.

Bonus video: