Stoltenberg: Nije bilo naznaka da SAD ne podržavaju članstvo CG u NATO

On se nada da će, nakon što su 24 od 28 članica ratifikovale Protokol, uskoro to uraditi i preostale četiri
52 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 11:44h

Sjedinjene Američke Države podržavaju članstvo Crne Gore u NATO, saopštio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Nije bilo naznaka da američka administracija ne podržava ratifikaciju i ratifikacija ima snažnu, nepodijeljenu podršku u Senatu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu.

On je na pitanje da li će predsjednik SAD Donld Tramp potpisati i deponovati Protokol o pristupanju kazao da prvo Senat mora donijeti odluku o tome, pa da onda slijedi odluka predsjednika.

"Spoljnopolitički odbor je već podržao i mislim da je to dobar put u SAD. Ne mogu da pričam u ime Senata, jer se radi o suverenom parlmentu članice NATO-a", kazao je Stoltenberg.

On se nada da će, nakon što su 24 od 28 članica ratifikovale Protokol, uskoro to uraditi i preostale četiri.

“Četiri su ostale, ne mogu reći kad će se to desiti, nadam se što je prije moguće, ali parlamenti su suvereni i odlučuju sami kad donose odluke. Ali mislim da je to dobar put ka tome da Crna Gora bude relativno brzo članica", kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

Stoltenberg je najavio dvodnevni sastanak ministara odbrane članica NATO-a, na kojem će glavne teme biti podjela tereta troškova odbrane i borba protiv terorizma.

On je kazao da su troškovi odbrane bili manji poslije Hladog rata, jer su i tenzije bile manje.

Međutim, troskovi sada rastu, jer rastu i tenzije.

Generalni sekretar je istakao da su predsjednik SAD Donald Tramp, državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džejms Matis iskazali snažnu podrsku NATO i evropskim saveznicama.

Matis sjutra dolazi na sastanak u Brisel.

"Snažan NATO nije dobar samo za Evropu nego i za SAD," kazao je Stoltenberg.

On je rekao i da su evropske saveznice i Kanada tokom 2016. izdvojile 3,8 odsto više na odbranu.

"To je zatno više nego što smo prvobitno predvidjeli. To je otprilike 10 milijardi dolara više na našu odbranu," kazao je generalni sekretar.

Bonus video: