Opozicija jednoglasno: Bojkot izbora u Nikšiću!

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da povuče odluku o raspisivanju izbora u Nikšiću
61 pregleda 0 komentar(a)
Opozicija, Foto: Savo Prelević
Opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2017. 18:18h

Opoziciione partije donijele su danas jednoglasnu odluku da bojkotuju izbore u Nikšiću, navodeći da nakon najave hapšenja funkcionera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića nema elementarnih uslova da se izbori u tom gradu održe.

Predstavnici opozicije su kazali da će opštinskim odborima tražiti da ne predaju izborne liste.

Oni su rekli da u atmosferi najave hapšenja opozicionara, izbori u Nikšiću ne mogu da se bave komunalnim temama.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da povuče odluku o raspisivanju izbora u Nikšiću.

"Bilo bi normalno da onaj ko je predsjednik svih građana razumije ovu odluku i u najmanju ruku odloži održavanje izbpora dok se određene političke i sve druge procedure ne sprovedu", kazao je Konjević.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da se najavom hapšenja poslanika DF-a produbljuje politička kriza, navodeći da je "tužilački napad na Mandića i Kneževića napad na vrijednosti u Crnoj Gori". On je rekao da nakon najave hapšenja političara niko u Crnoj Gori više nije siguran.

"Milivoje Katnić Rubikon je pređen, i opozicija je svjesna toga. A ovo je jedan od odgovora koje će Đukanović da dobije", kazao je on, dok je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao da opozicija mora imati zajednički odgovor.

On je rekao da treba smirivati političke tenzije, navodeći da u Crnoj Gori dolazi do dodatnog rušenja demokratskog ambijenta.

"Moj apel je da sve strane, pogotovo državni organi, ne doprinose cijepanju građanskog bića u državi. Državno tužilaštvo se zapetljalo u svim svojim marifetlucima a vlada samo radi na dodatnom produbljavanju krize", kazao je Abazović, navodeći da ovakva situacija odgovora samo onima koji su protiv demokratije u Crnoj Gori.

Funkcioner Demosa Goran Danilović kazao je da Skupština treba da donosi odluke a ne da bude uslužni servis bilo kog organa vlasti.

"Kad ovakvu stvar urade parlamentarci u krnjem parlamentu, na dan uoči preadaje lista, onda je poruka jasna da treba opet da se jurimo kroz Crnu Goru, a mi na to ne pristajemo", kazao je Danilović navodeći da je Nikšić strašno važan, ali nije važniji od Crne Gore.

Funkcioner Demokratske Crne Gore Neven Gošović je rekao da DF ima podršku te partije, navodeći da je Skupština zakazana suprotno poslovinku.

On je rekao i da su zakazivanje sjednice mogli tražiti poslanici, a ne Tuilaštvo.

"Jasno je da se širi atmosfera straha, a nju širi Specijalno državno tužilaštvo. U takvoj atmosferi izbori ne mogu biti ni demokratski ni slobodni", rekao je Gošović

Bonus video: