SVAKA ČAST: Ovim potezom pokazali kako se čuva kulturna baština

Projektom rekonstukcije kuće Iva Andrića, Herceg Novi se upisao na mapu Andrićevih gradova, kao jedini u kojem je Andrić sagradio dom
182 pregleda 0 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Opština Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 07.12.2018. 07:09h

Među prekograničnim projektima koje implementira opština Herceg Novi posebno su se izdvojili projekti „Co.Co Tour“ čiji je cilj revitalizacija Kuće Iva Andrića, i „Fortresses ReInvented“ koji obuhvata digitalizaciju tvrđave Kanli Kula. Takođe, ističe se i projekat, koji implementira Agencija za izgradnju i razvoj grada „Adriatic canyoning“, zahvaljujući kojem su Herceg Novi i Boka dobili prvi avanturistički park na Vrbanju.

Projektom rekonstukcije kuće Iva Andrića, Herceg Novi se upisao na mapu Andrićevih gradova, kao jedini u kojem je Andrić sagradio dom. Kompletna rekonstrukcija vrijedna 195.000 eura osigurana je iz EU fondova, kroz regionalni projekat „Co.Co.Tour“. Ove jeseni raspisan je tender za izvođenje radova, a cijeli projekat biće završen do 2020. godine.

,,Kuća nobelovca Iva Andrića jedinstveni je objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti, ne samo za Herceg Novi, već i za region. Ona je simbol Andrićevih godina u Herceg Novom, ali i magije, kojom je naš grad nadahnuo brojne umjetnike da u njemu ostanu i da mu se vrate”, istako je predsjednik hercegnovske opštine, Stevan Katić.

Nakon godina nemara i propadanja, Kuća je 16. jula otvorena, kao mjesto sjećanja na nobelovca. Tačno 50 godina od kad je pisac posljednji put boravio u Novom, serija umjetničkih programa privukla je u Andrićev dom na hiljade posjetilaca. U Crnoj Gori je ovog ljeta prvi put izložena autentična Nobelova nagrada, ona koju je Andrić dobio za književnost, i to u njegovoj kući u Herceg Novom. Čuvenu nagradu, Andrićev diplomatski kofer i odijelo je tokom tri dana vidjelo na stotine posjetilaca. Opština i Turistička organizacija Herceg Novi uložili su 15.000 eura u radove koji su prethodili otvaranju.

DIGITALNA OPREMA ZA KANLI KULU

Za hercegnovsku opštinu, posebno važni projekti u protekloj godini bili su oni usmjereni na očuvanje kulturne baštine i njeno adekvatno vrjednovanje. Herceg Novi će biti upisan među gradove koji uspješno koriste moderne tehnologije u očuvanju i promociji istorijskog nasljeđa opremanjem tvrđave Kanli Kula novim, digitalnim sadržajima.

Za projekat „Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima“, odobrena su sredstva iz programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina- Crna Gora, u vrijednosti preko 200.000 eura. U planu je kreiranje posebnih “pametnih naočara” pomoću kojih će posjetioci tokom ture moći da dožive kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena, audio vodiča, kao i postavljanje ekrana preko kojeg će posjetioci moći u realnom vremenu da prate šta se dešava na drugim utvrđenjima u partnerskim gradovima.

Upravo je Kanli Kulu i Forte Mare od maja do oktobra posjetilo oko 70 hiljada ljudi. Osim toga, tvrđave su, uz dvoranu Park, bile pozornice za najznačajnija kulturna dešavanja u gradu.

ŠEST MILIONA ZA PROJEKTE PREKOGRANIČNE SARADNJE

Pored gore spomenutih projekata, Kancelarija za međunarodnu saradnju Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića, trenutno implementira još 5 međunarodnih projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije:

• Jačanje očuvanja životne sredine kroz povećanje mjera kontrole (BEGIN)

• Young@Opera

• Dobrodošli u Evropu: integracija, inkluzija i internacionalizacija (3i)

• Znanje, ne skepticizam (KNOTS!)

• Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju (Tips4EU)

Projekti su usmjereni na zaštitu životne sredine, očuvanje istorijskog nasljeđa i promociju međukulturnog dijaloga. Ukupna vrijednost svih projekata u implementaciji je oko 6 miliona eura, a sprovode se u saradnji sa čak 36 partnera iz 13 država. Opština Herceg Novi je za ove aktivnosti iz budžeta izdvojila skoro milion eura.

PROMO

Galerija