Nurković parafirao Ugovor o transportnoj zajednici

Iz Ministarstva su saopštili da je u ime Evropske komisije (EK) Ugovor parafirala zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za mobilnost i saobraćaj, Maja Bakran
66 pregleda 0 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2017. 14:40h

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, parafirao je danas u Briselu u ime Crne Gore Ugovor o transportnoj zajednici u regionu zapadnog Balkana.

Iz Ministarstva su saopštili da je u ime Evropske komisije (EK) Ugovor parafirala zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za mobilnost i saobraćaj, Maja Bakran.

“Pored Crne Gore, danas su Ugovor parafirali predstavnici Albanije, a do marta se očekuje parafiranje i ostalih zemalja regiona zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Nurković smatra da će Ugovor doprinijeti daljem razvoju saobraćajne infrastrukture u regionu, što je osnovni preduslov za dalji ekonomski rast i razvoj cjelokupnog regiona.

On je kazao da EU mora uložiti dodatne napore i pomoći regionu da postane dio Evrope, u čemu će Ugovor i ciljevi koji promoviše dati značaj impuls.

Iz Ministarstva su podsjetili da Ugovor promoviše stvaranje transportne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, pomorskog i saobraćaja na unutrašnjim plovnim putevima, kao i razvoj transportne mreže između EU i strana ugovornica jugoistočne Evrope.

“Ugovor treba da podigne na veći nivo saradnju u oblasti saobraćaja, uz značajnije obavezivanje zemalja ugovornica, a šireći aspekt djelovanja i na oblast zaštite životne sredine, socijalnog dijaloga i javnih nabavki koje koreliraju sa sektorom saobraćaja”, dodaje se u saopštenju.

Cilj primjene Ugovora je razvoj samoodrživog saobraćaja, brže dostizanje standarda i otvaranje tržišta kako je to regulisano u Trans-evropskoj transportnoj mreži, odnosno saobraćajnoj mreži EU.

“Poseban značaj za Crnu Goru se ogleda i sa aspekta otvorenih pregovaračkih poglavlja koja se odnose na saobraćajnu politiku i Trans-evropske mreže, jer predstavlja dodatnu platfromu za pružanje podrške na putu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, kao i bolju pripremu za obaveze koje nas očekuju danom pristupanja Crne Gore EU”, navodi se u saopštenju.

Na marginama sastanka, delegacija Crne Gore sastala se sa predstavnicima generalnih direktorata za mobilnost i saobraćaj i susjedsku politiku i pregovore o proširenju, na kojem su razmijenjena mišljenja o narednim koracima vezanim za Ugovor, čije potpisivanje se očekuje na Samitu predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke (WB6), u julu u Trstu.

“Sagovornici su složili da je uspostavljanje organizacionih struktura i ostalih preduslova za njihovo funkcionisanje predviđenih Ugovorom u interesu svih zainteresovanih strana”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: