Pejović dobio kabinete ministra i pregovarača

Ministrov kabinet će osim šefa imati dva savjetnika i sekretara, a kancelarija pregovarača šefa kancelarije i dva savjetnika
10 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.02.2017. 07:08h

Ministar za evropske poslove i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović tražio je da mu pomaže 105 osoba, koje će biti podijeljene u dva kabineta i pet direktorata. Pravilnikom o sistematizaciji, koji je juče usvojila Vlada, Pejović će osim ministarskog kabineta imati i kancelariju glavnog pregovarača sa EU.

Ministarstvo za evropske poslove formirano je nakon odluke bivšeg premijera Mila Đukanovića da evropske integracije više ne budu dio Ministarstva vanjskih poslova. Pejović je zadržao mjesto glavnog pregovarača.

Ministar će uz šefa kabineta imati dva savjetnika, sekretara i šofera, dok će kancelarija za podršku glavnom pregovaraču imati šefa kancelarije i dva savjetnika, piše u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

U doskorašnjem MVPEI bilo je sedam direktorata, od kojih su za odnose sa EU direktno vezani bili samo Direktorat za evropske poslove i Direktorat za koordinaciju programa pomoći EU.

Pejovićevo ministarstvo će imati Direktorat za informisanje i informatiku, koji čine Direkcija za odnose s javnošću i Direkcija za upravljanje informatičkim sistemima. Direktorat za pristupanje EU sastojaće se od Direkcije za politička pitanja i Direkcije za ekonomska i finansijska pitanja i sektorske politike. Direktorat za evropske fondove biće podijeljen na Direkciju za horizontalna i strategijska pitanja, Direkciju za koordinaciju podrške EU i Direkciju za evropsku teritorijalnu saradnju, koji će biti podijeljen na odsjeke za programe s članicama EU i onima koje to nisu.

Kod Direktorata za pravnu tekovinu EU postojaće Direkcija za usklađivanje propisa i Direkciju za pripremu crnogorske verzije.

Direktorat za javne politike biće podijeljen na direkcije za usklađenost strategija i za praćenje realizacije strategija kojima se utvrđuju javne politike.

Bonus video: