Apelacioni sud potvrdio blokadu,Tramp: Sigurnost nacije je u pitanju

Tramp je najavio da će u završnici dobiti slučaj, a presudu suda ocijenio "političkom odlukom"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2017. 11:43h

Apleacioni sud za deveti okrug u San Francisku potvrdio je blokadu ukaza predsjednika SAD Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih država. Ubrzo nakon presude Tramp je na svom Twitter nalogu poručio: "VIDIMO SE NA SUDU, SIGURNOST NAŠE NACIJE JE U PITANJU!"

Apelacioni sud zatražio je od Trampove administracije i države Vašington rano u nedjelju da predoče više argumenata do ponedjeljka popodne, a onda i donio odluka da stoji iza mišljenja Federalnog suda SAD.

Novinarima je ispred kancelarije portparola Tramp najavio da će u završnici dobiti slučaj, a presudu suda ocijenio "političkom odlukom".

Ministarstvo pravosuđa je objavilo da preispituje odluku i razmatra opcije. Tramp je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Sonmalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudija Džejms Robart je prošlog petka blokirao tu Trampovu uredbu.

Vlada može zatražiti da Apelacioni sud za deveti okrug, koji ima 29 aktivnih sudija i nadležan je za države i teritorije zapada SAD-a, preispita odluku ili uložiti žalbu Vrhovnom sudu, koji će najvjerojatnije i odrediti konačni ishod spora. Troje sudija ocijenili su da bi i privremena ponovna primjena zabrane mogla prouzrokovati štetu. U presudi su rekli da uviđaju suprotstavljene interese nacionalne bezbjednosti i slobodnog putovanja, i da vlada SAD-a nije ponudila "nikakve dokaze" za zabrinutost po nacionalnu bezbjednost koji bi opravdavali zabranu za građane sedam zemalja. Oni su dodali da vlada nije iznijela niti jedan dokaz da je bilo koja osoba iz tih zemalja počinila teroristički napad u Sjedinjenim Državama.

Protivnici tvrde da je Trampova zabrana ulaska za izbjeglice i građane sedam država ilegalne. Država Vašington tvrdi da su zabrane nanijele golemu štetu, jer se neki studenti iz tih država nisu mogli vratiti na fakultete. Zabrana je dovela i do masovnih protesta i zbrke u američkim aerodromima.

Bonus video: