Pejović se sastao sa Tatažinjskom: Podrška Poljske u pristupanju EU

Pejović je upoznao ambasadorku s organizacijom i planom rada novog ministarstva
52 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Irena Tatažinjska, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Pejović, Irena Tatažinjska, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 09.02.2017. 16:52h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović primio je danas ambasadorku Poljske u Crnoj Gori Irenu Tatažinjsku. Oni su razmijenili mišljenje o sprovođenju ključnih reformi i napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU.

Pejović je upoznao ambasadorku s organizacijom i planom rada novog ministarstva, kao i s tekućim i planiranim aktivnostima u 2017, usmjerenim na nastavak otvaranja i početak privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

"Na toj liniji je prenio čvrstu odlučnost Vlade Crne Gore za intenziviranje reformskih aktivnosti koje će osigurati nastavak dobrog tempa u približavanju članstvu. Prenio je zahvalnost za dosadašnju podršku Poljske koja je doprinijela boljoj pripremljenosti za ispunjavanje evropskih obaveza", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Ambasadorka Tatažinjska je čestitala na formiranju novog ministarstva i pohvalila izvanredne rezultate koje su ostvarile crnogorske institucije u svim oblastima iznijevši očekivanje da će se dobar tempo reformi i napretka nastaviti i u narednom periodu.

"Naglasila je da je dosadašnji uspjeh u pristupanju EU, koji se ogleda u 26 otvorenih poglavlja, rezultat dobro vođenih pregovora i pokazatelj spremnosti za članstvo u EU. Prenijela je da Poljska pozdravlja svaki iskorak Crne Gore na evropskom putu i da će, u tom cilju i u narednom periodu nastaviti s pružanjem potrebne stručne i tehničke podrške. Takođe je ukazala na značaj što skorijeg okončanja procesa pristupanja Crne Gore NATO-u istakavši da će to osnažiti bezbjednosni aspekt ali i osigurati veći priliv investicija, te doprinijeti ekonomskom napretku države. Na toj liniji, sagovornici su razmijenili mišljenje o predstojećim obavezama u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja, te mogućnostima za produbljivanje saradnje u konkretnim oblastima pregovora", zaključuju iz Ministarstva.