Fejzić: Ne osporavamo Njegoša, ali nam se određeni stihovi ne sviđaju

„Znamo da je ideja o prazniku stara nekoliko godina, i sada, odjednom imamo predlog o datumu Njegoševog rođenja kao prazniku. Ovaj novi predlog je nastao bez prethodnih dogovora, i sada imamo neke, tako da kažem, vještačke probleme. Prije svega, Ministarstvo kulture je na određeni način odgovorno, ali i svi učesnici u vlasti imaju odgovornost jer se nijesu prethodno se usaglasili“
159 pregleda 165 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2017. 10:36h

Crna Gora nije toliko krhka da se na jednu izjavu povjerenje sruši kao kula od karata, kazao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić povodom aktuelnih dešavanja i izjava o Njegošu i njegovom djelu. On je poručio da se treba čuvati riječi koje mogu da povrijede nekoga i uvažavati ono što imamo u Crnoj Gori kao bogatstvo, viševjerski sklad. Gostujući u emisiji TVCG „Iz pravog ugla“, Fejzić je ocijenio da svi treba da imaju malo više odgovornosti. „Znamo da je ideja o prazniku stara nekoliko godina, i sada, odjednom imamo predlog o datumu Njegoševog rođenja kao prazniku. Ovaj novi predlog je nastao bez prethodnih dogovora, i sada imamo neke, tako da kažem, vještačke probleme. Prije svega, Ministarstvo kulture je na određeni način odgovorno, ali i svi učesnici u vlasti imaju odgovornost jer se nijesu prethodno se usaglasili“, kazao je on. Fejzić je kazao da pripadnicima islamske vjere, pa i njemu lično, nijesu prijatni određeni citati iz Gorskog vjenca. „Mi ne osporavamo Njegoša kao ličnost, državnika, ako hoćete i pjesnika, ali nam se ne sviđaju određeni stihovi. Ako se govori o nekoj lažnoj vjeri, to je velika uvreda“, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori. Mi vjerujemo bez ikakvog prigovora u ono što piše u Kuranu, hrišćani to isto misle o Svetom pismu, sve ostalo podložno je kritici, pa i Njegoš, ocijenio je Fejzić. „Slažem se apsolutno da se treba čuvati oštrih riječi. Svi treba da čuvamo dobre odnose. Treba da čuvamo bogatstvo koje imamo kao nasljeđe, kao kapital. Ali, i svi treba da damo doprinos suživotu, građanskoj Crnoj Gori“, odgovorio je Fejzić na pitanje koliko je pooštrena retorika uslov da dođe do određenih pomejaranja u međuvjerskim odnosima. Fejzić je rekao da ovo što se dešavalo u posljednje vrijeme može da utiče na povećanje vjerske i etničke distance u Crnoj Gori, ali dodaje da ipak misli da nije uticalo.

„Odakle da god dolaze, to su izjave pojedicaca. Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu to povjerenje sruši kao kula od karata. Ali, nemojte da tražite da imate mazohizam kod ljudi“, kazao je Fejzić. On smatra da retorika koja se čuje posljednjih dana ni malo nije dobra, niti ohrabrujuća. „Ipak, rekao sam, ptica ne može da leti bez dva krila. Isto tako, za remećenje odnosa potrebne su dvije strane. U ovom slučaju to nemamo, imamo neke pojedince, ali oni nemaju baš toliku težinu“, rekao je Fejzić.

Bonus video: