Darmanović: Konstantno unapređivanje temeljnih demokratskih vrijednosti

Kako je saopšteno, Davije ocijenila dosadašnju saradnju Misije OEBS-a u Crnoj Gori i državnih institucija, prvenstveno Ministarstva vanjskih poslova i Vlade, veoma uspješnom
64 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2017. 21:06h

Crna Gora i njene institucije konstantno unapređuju temeljne demokratske vrijednosti, koje su jačale u saradnji sa partnerima iz OEBS-a, a koje podrazumijevaju i poštovanje ljudskih prava i sloboda, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je danas primio novoimenovanu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Maris Davije.

Kako je saopšteno, Davije ocijenila dosadašnju saradnju Misije OEBS-a u Crnoj Gori i državnih institucija, prvenstveno Ministarstva vanjskih poslova i Vlade, veoma uspješnom.

Davije je uvjerena da će buduća saradnja biti dodatno poboljšana a, kako je kazala, model bi se fokusirao na oblasti koje su od prioriteta za Crnu Goru, a u kojima OEBS posjeduje odgovarajući kapacitet i ekspertizu, u skladu sa obavezama i principima organizacije.

"Davije se posebno osvrnula na Konačni Izvještaj ODIHR Posmatračke misije koji sadrži vrlo konkretne ocjene parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2016. godine, uz konstataciju, da su sprovedeni u demokratskoj i fer atmosferi. U tom smislu izrazila je stav da je parlament odgovarajuća demokratska institucija za debatu", kaže se u saopštenju.

Darmanović je čestitao Davije postavljenje na mjesto šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i kazao da je zadovoljan višegodišnjom uspješnom saradnjom sa Misijom.

Konstatovao je značaj Konačnog izvještaja ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji daje jasnu pozitvnu ocjenu izbornog procesa kao i predloge za jačanje izborne administracije i druga tehnička unapređenja.

"Darmanović je kazao da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unapređenju temeljnih demokratskih vrijednosti koje smo jačali i u saradnji sa partnerima iz OEBS-a, a koje podrazumijevaju i poštovanje ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu izražavanja i pravo na neometano obavljanje djelatnosti", piše u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili o budućim koracima koji će dovesti do formiranja novog programskog formata za rad Misije u 2018. godini, fokusiranog na nekoliko tematskih oblasti a koji će biti orjentisan na ostvarenje konkretnih rezultata.

Bonus video: