Svađe opozicije u Nikšiću ruše povjerenje

Demokratski front (DF) i Demokrate su prethodnih dana otvorile javnu polemiku, međusobno se optužujući za razbijanje opozicionog jedinstva. Dok su stranci Alekse Bečića prebacivali zbog odluke da izađu samostalno na izbore, iz Fronta su zamjerili i potpredsjedniku pokreta URA Dritanu Abazoviću zbog poziva na smjenu generacija u opoziciji
62 komentar(a)
DF skupština, Foto: Boris Pejović
DF skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2017. 07:14h

Međusobnim napadima uoči lokalnih izbora u Nikšiću, opozicione stranke ugrožavaju sliku o opozicionom jedinstvu i rizikuju loš rezulat u tom gradu. Iako bi medijska svađa opozicije mogla skrenuti pažnju javnosti sa propusta aktuelne vlasti u tom gradu, opozicione stranke će je iskoristiti za prvo međusobno odmjeravanje nakon parlamentarnih izbora.

“Opozicione partije ponajviše rade u korist svoje štete. Svađe sigurno ne doprinose jačanju međusobnog povjerenja i najavljuju teške postizborne pregovore u slučaju pobjede opozicije”, smastra Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Demokratski front (DF) i Demokrate su prethodnih dana otvorile javnu polemiku, međusobno se optužujući za razbijanje opozicionog jedinstva. Dok su stranci Alekse Bečića prebacivali zbog odluke da izađu samostalno na izbore, iz Fronta su zamjerili i potpredsjedniku pokreta URA Dritanu Abazoviću zbog poziva na smjenu generacija u opoziciji. Podsjećajući na najavu formiranje koalicije Fronta, Demosa i Socijalističke narodne partije (SNP), Nikočević je kazao da se političkim subjektima ne smije nametati odluka o izbornom nastupu.

“Optužbe DF-a su na liniji njihovih ranijih napada na ostatak opozicije koji su naštetili ukupnom rezultatu. Ipak, borba partijskih sujeta nije zaobišla ni dio građanske opozicije koja je, braneći se od DF-a, upala u zamku međusobnih optužbi”, ocijenio je Nikočević.

Poslanik DF-a Slaven Radunović napomenuo je da su Demokrate konkurenti tom političkom savezu i da su nesuglasice prirodna stvar.

“To je možda izazvalo malo pretjerane reakcije sa naše strane, ali u u svakom slučaju ja pozivam na to da se ovakva trvenja što prije zaustave i da se okrenemo izbornoj kampanji i jedinom pravom protivniku - DPS-u”, kazao je on, dok je nosilac izborne liste Demokrata u Nikšiću Momo Koprivica istakao da ključnih mjesec dana pred izbore u toj stranci neće trošiti na “razobličavanje onih koji ruše opoziciono jedinstvo”.

“Nadamo se da energiju nećemo morati da trošimo na odbranu od onih koji bi trebalo da nam budu partneri. Međutim, ako nas neko ponovo napadne, odgovorićemo bez ikakvog ustezanja”, upozorio je Koprivica.

Opozicione stranke su uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra potpisale sporazum o nenapadanju, koji je poštovan i u periodu dogovaranja vlasti u Budvi i Kotoru. Iako su na poštovanje tog sporazuma u Nikšiću nedavno pozvali iz građanskog pokreta URA, Radunović smatra da je jedinstvo bilo lakše poštovati jer je na oktobarskim izborima učestvovao veliki broj izbornih lista, dok je situacija u Nikšiću drugačija.

“Ovdje je jedno biračko tijelo koje praktično dijele tri stranke, koje su sada u koaliciji i Demokrate. Ono je moglo da bude pošteđeno bilo kakvog razmišljanja za koga i kako da glasa”, kazao je on, navodeći da bi mogao garantovati smjenu DPS-a u Nikšiću da su Demokrate ušle u veliku opozcionu koaliciju. Demokratski front, Demos i Socijalistička narodna partija (SNP) pregovoraju o koalicionom nastupu dok Demokrate, URA i SDP idu samostalno.

“Mislim da nam čak URA i SDP ne bi ni bili potrebni za formiranje vlasti. Ovako na neki način se sve to dovodi u pitanje i zbog toga se proizvodi dodatna nervoza”, kazao je Radunović.

Nikočević: Demokrate i URA su logična meta Fronta

Nikočević smatra da su Demokrate logična meta Demokratskog fronta, ističući da svaka stranka ima pravo da bira način kako će privući nove pristalice.

“DF kao konglomerat različitih partija i programa pokušava svoje jedinstvo jačati napadom na druge opozicione partije. Ta oštra retorika dala je rezultate na oktobarskim parlamentarnim izborima, ali to ne može biti recept za dugoročni uspjeh DF-a, kao ni cjelokupne opozicije. Demokrate su u u tom smislu njihova logična meta, s obzirom na ranije preuzeta ključna rukovodeća mjesta u opštini Budva i Kotor“, tvrdi Nikočević.

Na pitanje da li se napadi mogu tumačiti i kao pokušaj Fronta da pridobije i glasače URA, Nikočević je uvjeren da je i “URA meta”.

“Isto se odnosi na GP URA koja sa svojim neformalnim liderom (Dritanom) Abazovićem pokušava da se predstavi u nešto drugačijem svjetlu u odnosu na prethodni period”, ocijenio je on.

Abazović bi trebalo da preuzme GP URA nakon što je njen predsjednik Žarko Rakčević poručio da se neće kandidovati za novi mandat.

Bonus video: