Zabranjena stambena gradnja u centru Budve i Petrovca

Nova budvanska vlast tvrdi da je odlučna u namjeri da spasi što se spasiti može. Zato su predložili zabranu stambene gradnje u centru Budve i Petrovca, do donošenja novih detaljnih urbanističkih planova. Dakle, turistički sadržaji da, stanovi za tržište ne
252 pregleda 13 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.02.2017. 18:39h

Nakon decenija agresivne gradnje, u Budvi je danas vladajuća većina izglasala odluku o zabrani stambene gradnje u centru Budve i Petrovca.

Predsjednik Opštine Dragan Krapović poručio je da je time progres u režiji Demokratske partije socijalista (DPS) završen i da počinje era građana Budve.

Na sjednici Skupštine opštine izabran je predsjednik Skupštine, Đorđe Vujović iz Demokratskog fronta (DF), dok su odbornici opozicionog DPS-a napustili sjednicu.

Nova budvanska vlast tvrdi da je odlučna u namjeri da spasi što se spasiti može. Zato su predložili zabranu stambene gradnje u centru Budve i Petrovca, do donošenja novih detaljnih urbanističkih planova. Dakle, turistički sadržaji da, stanovi za tržište ne.

"Bukvalno svaki centimetar, ne metar kvadratni, nego svaki kvadratni centimetar prostora potrošen REZ Radimo onako kako umijemo, radićemo polako, obećali smo da ćemo staviti moratorijum, da ćemo zaustaviti stambenu gradnju, evo ga na prvoj sjednici jedna takva odluka", istakao je Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva.

Kritike su stigle iz opozicionog Demokratske partije socijalista (DPS).

"Nemojte misliti da ovo može nekome zamazati oči, prvo je pravno neodrživo, ako ste zbilja imali dobru volju, trebali ste raspisati izmjene i dopune plana i Budva centar i Petrovac centar", rekao je Marko Vuković (DPS).

Uzvratili su iz Demokratskog fronta (DF).

"Ovo što mi danas usvajamo gospodine Vukoviću, rezultat je toga što vi niste tada imati političke i lične hrabrosti da podignete ruku, za jednu odluku koja je trebala tada da se donese, jer danas ne bi bilo hotela Kristal u Petrovcu, koji je uništio Petrovac, a vi radite u toj istoj firmi i to će tek Specijalno tužilaštvo da istraži", rekao je Đorđe Vujović (DF).

Na sjednici je pomenuta sporna gradnja Porto Budve.

"Pogledajte sada u centru grada, Porto Budva, nemojte da navodim sada imena, bivši predsjednik Skupštine je kupovao zemlju, radio istovremeno plan sa kupovanjem zemlje, plaćao to koruptivnim aranžmanima, papirima plaćao milionske iznose, da bi danas došao do situacija da proda to nekome, ko će opet graditi", kazao je Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva.

"Da se prouče sva dokumenta za Porto Budva, da se po mogućnosti Porto Budva zaustavi, zbog toga što može da ugrozi cio prostor", kazala je Božena Jelušić (URA)

Primjera je mnogo. Načelno, svi su da se zaustavi urbanistički haos.

"Budvu može da spasi samo rušenje, ali ako ćemo već da donesemo odluku, kvalitetnu odluku, hajte da postavimo čvrste pravne temelje da to bude održivo", Anđela Ivanović (Crnogorska)

Iz URE napominju da grad više ne može da izdrži ovako agresivnu gradnju

"Mi živimo u očekivanju katastrofe REZ Postoji nekoliko obruča zaštite svim prljavim investitorima i pranju novca, a ne postoji ni jedan jedini obruč zaštite za javni interes i za pošteni biznis. To je najveća biznis barijera u Crnoj Gori", rekla je Jelušić.

Za moratorijum, koji u budvanskoj vlasti tumače kao početak zaustavljanja devastacije grada, glasao je 21 odbornik, protiv je bilo 7, uz dva uzdržana.

"Progres u režiji Demokratske partije socijalista staje danas i počinje era građana Budve", kazao je Krapović.

Sedmorica odbornika DPS-a napustila su sjednicu, ocjenivši odluke o razrješenju članova Upravnih odbora, Odbora direktora i Savjeta, pravnim nasiljem. Za predsjednika Skupštine Opštine izabran je Đorđe Vujović iz DF-a, a za potpredsjednike Veselin Marković iz SNP-a i Mihailo Đurović iz SDP-a.

Bonus video: