ZAŠTO NEMA PROTESTA KAO U RUMUNIJI

Građani Crne Gore vladine odluke vole da kritikuju s kauča

Nakon višednevnih masovnih protesta građana, rumunska vlada povukla uredbu o dekriminalizaciji zloupotrebe službenog položaja
77 pregleda 0 komentar(a)
Bukurešt protest, Foto: Reuters
Bukurešt protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2017. 06:31h

Građani u Crnoj Gori rijetko se odlučuju da protestima zahtjevaju promjene vladine politike, kao što su to nedavno uradili demonstranti u Rumuniji, saglasni su u opoziciji i sindikalnim organizacijama. Dok u sindikalnim udruženjima smatraju da građani zbog vladine politike stezanja kaiša imaju razloga da sami izađu na ulicu, u opoziciji smatraju da se građanski bunt ne može kanalisati bez političara.

Funkcioner Demokratskog fronta Janko Vučinić smatra da su dešavanja u Rumuniji pokazatelj kako treba raditi.

"Nekoliko puta, za skoro godinu dana, propuštene su izvanredne prilike da narod izađe na ulicu da se organizuje veliki narodni bunt, protest koji bi urodio plodom”, kazao je Vučinić.

Rumunska vlada je nakon višednevnih masovnih građanskih protesta, povukla uredbe kojom se dekriminalizuju prekršaji u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 44.000 eura. Protesti su nastavljeni i nakon toga, a građani su tražili smjenu vlade.

Ističući da su građani u Crnoj Gori imali razloga da izraze nezadovoljstvo na ulicama, predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković tvrdi da je njihov odziv na protestima ispod očekivanja. Keković podsjeća da je povod za proteste trebalo da bude odluka Vlade Duška Markovića da umanji minuli rad, naknade majkama sa najmanje troje djece, odloži primjenu isplate dječijeg dodatka, povećanje cijene goriva...

"Vjerujemo u taj trenutak, radimo za taj trenutak i vjerujemo da će se ubrzo desiti”, istakao je on.

Keković je prije pet godina predvodio građanske proteste zbog odluke tadašnje vlade Igora Lukšića da poveća cijene električne energije, nakon čega su premijeru ispostavljeni zahtjevi da podnese ostavku. Unija je tada proteste organizovala sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentskom unijom, nakon čega su pozvali da se svakodnevnim protestnim šetnjama priključe i opozicioni poslanici i napuste parlament.

Dok Keković insistira da proteste mora organizovati civilni sektor a ne političke stranke, Vučinić, koji je nakon protesta iz Unije sindikata prešao u Demokratski front, tvrdi da "sindikati ne mogu bježati toliko od politike". On smatra da se građanski protesti mogu organizovati, navodeći da narod na ulice treba da izvede 39 poslanika opozicije, uz podršku sindikata i NVO.

"Naročito poslije ovih vladinih mjera štednje, koje su bili prvenstveno udar na one koji najmanje imaju, građani očekuju organizaciju i da ih neko pozove da dođe do promjena”, tvrdi Vučinić.

Prema njegovim riječima, potpuno je sazrelo vrijeme za nešto što bi trebalo da bude slično kao u Rumuniji, ali da u Crnoj Gori nema bunta.

"Danas u Crnoj Gori postoji taj građanski muk, prvenstveno zbog vrlo teške materijalno situacije većine građana", kazao je on.

Rumuni na ulicama bez pomoći partija

Za ono što je rumunski narod uradio trebalo je vremena i petlje, ali se na kraju isplatilo, kazala je novinarka magazina “Decat o Revista” Sorana Stanesku.

"Iako to nije u prvi mah najlakše shvatiti, odgovor je da su 'ljudi' počeli proteste. Nije bilo i i dalje nema zvaničnog vođe ili organizacije (političkoe ili bilo koje vrste) iza protesta,” rekla je “Vijestima” Stanesku, upitana ko stoji iza protesta.

Dodaje da su se pristalice opozicionih partija priključile protestima u manjim gradovima, ali da oni prerasli u političke proteste.

“U Bukureštu je bilo nekoliko članova partije Unija za spas Rumunije koji su se priključili protestima i imali prilično snažno mišljenje o odluci koja je navela ljude da izađu na ulice, ali to je bilo to”, kazala je ona.

Preporučujemo za Vas