Mrvaljević: Zahtijevamo trostruko veće naknade za novorođenčad

"Napominjemo da je bivši gradonačelnik i nosilac liste DPS-a na posljednjim lokalnim izborima, u završnoj predizbornoj debati na RTCG, prije nešto više od godinu dana, obećao građanima naknade za novorođenčad u iznosu od čak 1.000 eura i besplatan vrtić, da bi nakon formiranja vlasti i ovo obećanje izigrali"
245 pregleda 4 komentar(a)
Danilo Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.12.2018. 09:38h

Ispred Kluba odbornika Demokratske Crne Gore, podnio sam Skupštini predlog Odluke o izmjeni odluke o oblicima socijalne i dječje zaštite, kojim zahtijevamo trostruko veće naknade za novorođenčad, u iznosu od 300 eura, saopštio je danas Danilo Mrvaljević, predsjednik Odbora Demokrata Prijestonice Cetinje.

On je dodao da je predlog odluke trenutno u skupštinskoj proceduri i naći će se na dnevnom redu naredne sjednice lokalnog parlamenta.

"Napominjemo da je bivši gradonačelnik i nosilac liste DPS-a na posljednjim lokalnim izborima, u završnoj predizbornoj debati na RTCG, prije nešto više od godinu dana, obećao građanima naknade za novorođenčad u iznosu od čak 1.000 eura i besplatan vrtić, da bi nakon formiranja vlasti i ovo obećanje izigrali utvrđujući naknade u desetostruko manjem iznosu, a besplatan vrtić niko i ne spominje. Naravno da je ovo bio samo predizborni dribling DPS-a, uz to i potpuno nerealan, uostalom kao i 99% njihovih obećanja", istakao je Mrvaljević.

Odbornik Demokrata je kazao da uvećanje koje oni traže je sasvim realno, i kako tvrdi ne predstavlja, "kako vole da kažu iz vladajuće taster-koalicije, "veliku opsnost za ugrožavanje budžeta".

"Sredstva se mogu obezbijediti bez ikakvih poteškoća, samo ukoliko postoji dobra volja, iskrene namjere i odgovoran odnos prema budućnosti grada. Mišljenja smo da su sredstva izdvojena za naknade za novorođenčad prioritet svih prioriteta i da Prijestonica nema prečih obaveza u ovom trenutku. Takođe, u narednom periodu, potrebno je, prije svih ostalih izdvajanja, obezbijediti sredstva za realizaciju i drugih mjera u cilju poboljšanja demografske slike prijestonice, kao što su: jednokratne naknade za mlade bračne parove, mjesečne naknade za nezapošljene trudnice i porodilje, koje bi primale do navršene prve ili treće godine djeteta - shodno realnim mogućnostima Prijestonice, besplatne polumaturske i maturske ekskurzije za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz porodica koji su korisnici materijalnog obezbjeđenja i niz drugih mjera", kazao je Mrvlajević.

Po njegivim riječima, stav Demokrata je da nema važnijih stvari i projekata u ovom trenutku od ozbiljnog vođenja proaktivne socijalne politike, upravo donošenjem ovakvih odluka, u cilju poboljšanja katastrofalne demografske slike Cetinja i, u istoj ravni, rada na stvaranju svih uslova i poboljšanja podsticajnih mjera za zapošljavanje lokalnog stanovništva.

"Sve ostalo može da sačeka. Upravo tu dolazi do izražaja dijametralno suprotan pogled Demokrata i DPS-SD vladajuće garniture oko načina rješavanja gorućih problema Prijestonice i razvoja grada u budućnosti. Na jednoj strani, vladajuća garnitura i dalje u prvom redu drži do svojih fotelja i privilegija, bez ikakve vizije razvoja grada i socijalne politike, dok građanima nudi desetine infrastrukturnih projekata u slikama i 3D animacijama, koje iz godine u godinu prepisuje u programu razvoja po sistemu copy-paste, a tek svake desete godine završi po jedan", rekao je Mrvaljević.

Poručio je da na drugoj strani, Demokrate imaju jasnu viziju.

"Demokrate se zalažu za hitno donošenje Strategije demografskog razvoja Prijestonice, koja bi sadržavala sve gore navedene mjere i uporedo rješavanje problema ogromne stope nezaposlenosti, dok od infrastrukturnih projekata, izdvajamo konačno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sanaciju crne ekološke tačke Ponor i završetak već započetih projekata, onih koji su u fazi izgradnje, kao što je kompleks akademija umjetnosti. Takođe, konkretne aktivnosti i ozbiljan rad na razvoju seoskog područja, turizam i poljoprivreda kao ključne grane razvoja, puno poštovanje Zakona o Prijestonici. Moraju se postaviti prioriteti, jer ovakva, potpuno nedefinisana, politika lokalne vlasti samo vodi u još veće probeme", zaključio je Mrvaljević.

Istakao je i da će vivjeti da li će DPS-SD vladajuća koalicija ponovo, u kako navodi već prepoznatljivom, antidemokratskom maniru i treći predlog odluke koji dolazi iz reda Demokrata u posljednja tri mjeseca, a koji je direktno u interesu svih građana i grada Cetinja, izostaviti sa dnevnog reda i spriječiti da se o njemu uopšte raspravlja.

"Ne bi nas iznenadio takav epilog, znajući sa kim imamo posla, no ipak se nadamo da će ovog puta biti makar malo razuma kod vladajuće većine, da će se voditi interesima Prijestonice, a ne time što predlagač dolazi iz redova opozicije, te da će parlament jednoglasno izglasati povećanje naknada za novorođenčad", zaključio je Mrvaljević.

Bonus video: